Vijftien procent van de inwoners van Kortrijk geeft aan het moeilijk tot zeer moeilijk te hebben om rond te komen. Zij kunnen hiervoor vaak bepaalde sociale voordelen krijgen. Alleen weten zij dat vaak niet. Kortrijk wil ervoor zorgen dat ook zij maximaal gebruik kunnen maken van bepaalde rechten of voordelen.
Heb je het soms moeilijk om rond te komen? Ga dan langs bij het Sociaal Huis of maak een afspraak in het wijkcentrum in je buurt. Een medewerker bekijkt op basis van je beschikbaar inkomen of je korting kan krijgen op bepaalde diensten en activiteiten. Je brengt daarvoor je identiteitskaart mee, plus je bankuittreksels van een volledige, afgesloten maand. Aan de hand daarvan wordt bepaald of je een sociaal of extra sociaal tarief kan krijgen.
Dit tarief wordt aangeduid op je UiTPAS. Die kost eenmalig 1 euro als je een (extra) sociaal tarief hebt. Met die UiTPAS kan je ook altijd korting krijgen op tal van vrijetijdsactiviteiten (vb. Schouwburg, LAGO, OC’s).
Waarvoor kan je korting krijgen?
-
Voor alle diensten in de Kortrijkse wijkcentra: maaltijden, vervoer, pedicure, kapper, wassalon, bad/douche...
-
Om goedkoper te eten bij volksrestaurant VORK
Andere voorwaarden blijven bestaan
Sociale voordelen op basis van inkomen is een uitbreiding van de bestaande voorwaarden. Voor alle duidelijkheid lijsten we die nog even op. Een extra sociaal tarief is er nog altijd voor mensen met een leefloon of met schuldbemiddeling bij OCMW Kortrijk, voor mensen met een collectieve schuldenregeling bij het OCMW of elders en voor het Lokaal Opvang Initiatief. Een sociaal tarief blijft geldig voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Eindigt de code van je klevertjes van de mutualiteit op 1? Dan heb je recht op die verhoogde tegemoetkoming. Is dat niet zo, maar denk je dat je er recht op hebt? Neem dan contact op met je mutualiteit.
Sociale tarieven in de praktijk
1. Pieter is alleenstaand en gaat fulltime werken. Hij heeft een inkomen van 1.800 euro per maand. Door problemen in het verleden zit hij wel in collectieve schuldenregeling.
-> Heeft Piet recht op een (extra) sociaal tarief? Omdat hij ermee akkoord is gegaan om in collectieve schuldenregeling te gaan, heeft hij een extra sociaal tarief. Piet kan bijvoorbeeld voor 2 euro eten in VORK.
2. Sadia werkt fulltime en heeft een inkomen van 1.500 euro per maand. Haar twee kinderen studeren aan de hogeschool.
-> Heeft Sadia recht op een (extra) sociaal tarief? Ze doet er goed aan om langs te gaan in het Sociaal Huis of een van de wijkcentra. Een medewerker kan dan samen met haar bekijken of er mogelijkheden zijn.
3. Miriam woont samen met haar kinderen, heeft een handicap en leeft van een invaliditeitsuitkering. Die bedraagt 1.400 euro per maand. Ze heeft recht op een sociaal tarief.
-> Heeft Miriam recht op extra sociaal tarief? Een medewerker van het Sociaal Huis of een van de wijkcentra kan dit bekijken. Omdat haar inkomen lager is dan het leefloon + 20 procent, is aan een eerste voorwaarde voldoen. De tweede voorwaarde is wonen in een sociale woning: Miriam woont niet in een sociale woning en krijgt daarom een extra sociaal tarief. Indien ze wel in een sociale woning had gewoond, bleef het sociale tarief van kracht.
4. Alex en Caroline hebben twee kinderen. Hij gaat fulltime werken, zij bewust deeltijds om de kinderen op te voeden en vrijwilligerswerk te doen. Hun maandelijks inkomen bedraagt 3.000 euro, maar toch geven ze aan dat ze moeite hebben om rond te komen.
-> Hebben Alex en Caroline recht op een (extra) sociaal tarief? Het is voor hen interessant om een afspraak te maken met een medewerker in het Sociaal Huis of een van de wijkcentra. Die kan aan de hand van een financieel en sociaal onderzoek helpen zoeken naar de reden waarom het gezin moeite heeft om rond te komen. Hebben ze bijvoorbeeld schulden of veel leningen lopen? Dan kan de maatschappelijk werker schuldbemiddeling voorstellen. Indien het gezin daarmee akkoord gaat, krijgt het een extra sociaal tarief.
Opmerking: de namen in de voorbeelden zijn fictief. Heel belangrijk is ook dat elke case anders is en op maat bekeken wordt in het Sociaal Huis of een wijkcentrum.