Sociale woningen voortaan beheerd door SW+

Gepubliceerd op Maandag 04 maart 2024
Brecht en Robby

De sociale woningen van Kortrijk vallen sinds kort onder de woonmaatschappij SW+. Wie vroeger in een sociale woning van Zorg Kortrijk, De Poort of Wonen Regio Kortrijk woonde, heeft sinds 1 januari dus SW+ als nieuwe huisbaas. Ook de huurders van sociale woningen in Bellegem en Kooigem, vroeger beheerd door Elan en Impuls, kunnen nu bij SW+ terecht. Robby Devos is een van de huurders.

Huurbegeleiders en pandbeheerders

Om zo klantvriendelijk mogelijk te werken, heeft SW+ Kortrijk opgesplitst in verschillende woonregio’s. Per regio vormen huurbegeleiders en pandbeheerders een team dat verantwoordelijk is voor de woningen in een aantal straten. Elke huurder van SW+ beschikt voortaan over een vaste huurbegeleider en pandbeheerder.

Brecht Coopman (42) is huurbegeleider bij SW+. Hij legt graag uit waarvoor je bij wie moet zijn: “Bij je huurbegeleider kan je terecht voor allerlei sociale en administratieve vragen zoals:

  • je huurprijs laten berekenen
  • hulp bij betalingsachterstand, bijvoorbeeld om betalingen te spreiden
  • een verandering in je gezinssituatie melden
  • problemen in je buurt signaleren.

 

Je pandbeheerder:

  • volgt de technische meldingen op nadat ze verwerkt werden door het meldpunt of door de externe onderhoudsfirma
  • is je aanspreekpunt voor groenaanleg en -onderhoud in de buurt
  • waakt over de netheid en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen
  • behandelt bijvoorbeeld ook vragen in verband met sleutels.
Brecht en Robby

Dicht bij de mensen

Brecht: “Ik werk sinds een jaar voor SW+. Waar ik eerst een groot werkingsgebied had, van Wevelgem tot Harelbeke en van Heule tot Spiere-Helkijn, is dat nu beperkt tot centrum Kortrijk. Die compactheid maakt het voor mij makkelijker om even binnen te springen bij de huurders. Huurbegeleider zijn draait om veel meer dan administratie. Ik moet vooral contacten leggen, luisteren en de huurders helpen of hen in contact brengen met andere diensten.

Ook voor de huurders heeft de nieuwe werkwijze dus zeker voordelen. Bovendien is het nu voor andere organisaties duidelijker wie het aanspreekpunt van SW+ is in een bepaalde wijk. Wij werken vaak samen met diensten zoals de Kortrijkse wijkteams, het CAW of de wijkagenten. Je vindt mij trouwens af en toe in Wijkcentrum De Zonnewijzer. Daar ontmoet ik op een vrijblijvende en laagdrempelige manier huurders.” 

Gemakkelijk bereikbaar

Robby Devos (27) is een van die huurders: “Brecht is gemakkelijk bereikbaar en daar ben ik heel tevreden over. Een tijdje geleden kreeg ik een onduidelijke brief over een huurpremie van Wonen in Vlaanderen. Ik stuurde Brecht een bericht via Whatsapp en hij regelde voor mij het papierwerk. Een ander voorbeeld: onlangs twijfelde ik over een huisdier. Ik belde Brecht voor raad. Hij zei me dat dit mogelijk is als ik een paar voorwaarden naleef, zoals geen schade aanbrengen aan de woning.”

Van het CAW naar SW+

Robby huurt al lang via SW+ (vroeger De Poort): “Bij mijn geboorte werd ik afgestaan aan mijn grootouders. Toen die te oud werden, woonde ik onder andere een tijdje in MPI De Pottelberg. Vanaf mijn 18e kon ik begeleid wonen in een leefgroep van het CAW. Daarna verbleef ik in een van hun studio’s.

Via het CAW kwam ik in contact met SW+. Eerst huurde ik bij hen een studio op de Veemarkt. Maar ik kreeg een relatie en die studio was niet geschikt voor 2 personen. Gelukkig kon ik dan verhuizen naar mijn huidige woning in het Sint-Janshof. Huren bij SW+ is voor mij de ideale oplossing. Ik betaal een bedrag dat aangepast is aan mijn inkomen, want ik heb enkel een uitkering voor mensen met een handicap. Het is al eens gebeurd dat ik het toch moeilijk had om mijn huur te betalen, bijvoorbeeld na een grote ziekenhuisfactuur. Ik meldde dat aan Brecht en we spraken toen af dat ik nog even mocht wachten met betalen.”

Robby en Brecht

Vrijwilliger

Robby: “Uit dankbaarheid voor de hulp die ik vroeger van het CAW kreeg, ben ik er nu nog vrijwilliger in de Inloopwerking. Ik help er in het onthaal of in de bar. We eten er regelmatig samen iets lekkers of gaan op daguitstap. Ik ben ook vrijwilliger bij voetbalclub KV Kortrijk. Vroeger hielp ik zelfs mee in Wijkcentrum De Zonnewijzer maar daarvoor heb ik nu geen tijd meer. Mijn vriendin en ik gebruiken er wel nog de wasmachine en de droogkast. Ik ga er ook één keer per maand naar de kapper.”

Meer info

SW+: Damastweversstraat 3, Kortrijk - 056 17 10 00 - www.swplus.be.

  • Huurders die willen weten wie hun huurbegeleider en pandbeheerder is, kunnen terecht op de website www.swplus.be.
  • Je vindt er ook een mooi overzicht van wat huurders moeten doen bij een technisch probleem aan hun woning. Voor veel zaken (zoals elektriciteit, sanitair en verwarming) werkt SW+ samen met een externe onderhoudsfirma die je 7/7 kan contacteren.
  • Vanaf de tweede helft van maart kan je via de website zelf inschrijven op de wachtlijst en jouw plaats op die wachtlijst checken.

 

De Zonnewijzer: Langemeersstraat 6, Kortrijk - 056 24 42 00 - www.kortrijk.be/wijkteam-centrum

Meer nieuws uit SIEN