Werken aan je woning? Bel de renovatiebegeleiders!

Gepubliceerd op woensdag 09 december 2020
Foto klant van renovatiebegeleiders

De renovatiebegeleiders helpen je gratis

Wie met verbouwingen bezig is of er net achter de rug heeft, weet dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. De verbouwingen kunnen handenvol geld kosten en het zoeken naar aannemers en premies kan voor kopzorgen zorgen. Het Kortrijkse team van renovatiebegeleiders kan jou daarbij helpen. Helemaal gratis zelfs!

Het systeem van de Kortrijkse renovatiebegeleiders bestaat al een tijdje maar verdient het om eens extra in de kijker gezet te worden. Via de renovatiebegeleiders wil Stad Kortrijk de kwaliteit en diversiteit van de woningen verhogen. Inwoners met renovatieplannen kunnen terecht bij de renovatiebegeleiders. Zij komen graag bij je langs om je wegwijs te maken in de verschillende premies. Maar ze helpen je ook met het opvragen van offertes bij aannemers of de opmaak van een stappenplan en een budgetplan.

“De begeleiding is niet verplicht, maar wie wil kan op ons rekenen. We hebben de indruk dat heel wat mensen premies of een tegemoetkoming mislopen, omdat ze niet weten waar ze recht op hebben. Wij helpen hen bij het aanvragen van de premies. Niet alleen die van de stad, maar ook bijvoorbeeld die van de netbeheerder of Vlaanderen”, verduidelijkt Jan Gryspeerdt.

Badkamer na renovatiebegeleiding

Een oplossing op jouw maat

Jan is ondertussen al zo’n 10 jaar renovatiebegeleider. Hij benadrukt dat iedere Kortrijkzaan beroep kan doen op zijn hulp. “Eigenlijk willen we voor elk gezin op zoek gaan naar de juiste oplossingen om zijn huis in orde te brengen. En liefst tegen het voordeligste tarief. Er is geen standaard woning of een standaard Kortrijkzaan. Elke situatie is uniek. Daarom gaan wij minstens één keer ter plekke langs en bekijken we bijvoorbeeld hoeveel budget beschikbaar is. Zo kunnen we meedenken met de bewoner. Op basis van dat gesprek proberen wij dan de regelgeving te vertalen naar diegene die ons ingeschakeld heeft.”

“Het is niet onze bedoeling dat wij zomaar de renovatie overnemen, maar wel om ondersteuning te bieden waar nodig. Mensen weten vaak niet hoe ze aan een verbouwing moeten beginnen: heb ik een architect nodig, heb ik een bouwvergunning nodig, … In dat geval geven wij advies. Ook later tijdens het bouwproces kunnen ze ons aanspreken, bijvoorbeeld over isolatienormen. Het hoeft bovendien niet allemaal ineens te gebeuren. Er kan ook een stappenplan gemaakt worden waarbij we bijvoorbeeld in een eerste fase de dakwerken aanpakken. Met sommige klanten werken wij meerdere jaren samen.”

Om in aanmerking te komen voor de renovatiebegeleiding, hoef je zelf geen woning te bezitten. “Wij komen ook tussen op vraag van huurders of verhuurders. Dat is het geval voor zo’n 50 woningen per jaar. Er is ook een premie voor verhuurders op de private huurmarkt beschikbaar.”

Jan geeft graag mee dat niemand moet aarzelen om de Kortrijkse renovatiebegeleiders aan te spreken. “Het zoeken naar financiën is ook een deel van onze taak. Zelfs al denk je misschien dat je niet genoeg geld ter beschikking hebt om een woning te renoveren, neem dan toch eens contact op met ons. Wie weet is er toch iets mogelijk!” 

Dat hebben ondertussen al heel wat Kortrijkzanen begrepen. Het systeem van de renovatiebegeleiding is een groot succes. Sinds 2015 deden meer dan 5000 Kortrijkzanen een beroep op hulp van Jan of een van zijn collega’s. Van alle Vlaamse centrumsteden wordt in Kortrijk het vaakst gebruik gemaakt van de Vlaamse renovatiepremies.

Foto renovatiebegeleider Amin

Amin verbouwde zijn woning

Amin uit Kortrijk is een van die verbouwers die gebruik maakt van de diensten van Jan. “Ik heb zelf een achtergrond in de architectuur en hoorde via vrienden over het bestaan van de renovatiebegeleiders. Als jonge alleenstaande is het niet evident om een verbouwing te starten. Je weet vaak niet welke premies er allemaal bestaan of de regels veranderen plots. Twee jaar geleden ben ik daarom naar Jan gestapt. Jan hielp me vooral om mijn weg te vinden in alle administratie, zoals een energielening en een premie.”

Dankzij die financiële steun kan Amin ingrijpende werken uitvoeren aan de woning. “Ik heb een rijwoning volledig gestript om die daarna opnieuw op te bouwen: elektriciteit, sanitair, pleisterwerken, een aanbouw achteraan de woning, … Binnenkort volgt ook een nieuwe keuken.”

Het contact met Jan verliep voor Amin heel vlot: “Jan is echt een toffe gast, heel toegankelijk en open. Hij denkt mee over alles en weet perfect hoe je een premieaanvraag moet indienen. Zo ervaar ik mijn verbouwingen niet als een last of een moeilijkheid. Jans hulp was voor mij ook een grote motivatie om als jonge gast alleen te gaan verbouwen. Voor wie met twee is, is zoiets normaal wat gemakkelijker. Dankzij de renovatiebegeleiding kunnen ook jonge alleenstaanden die stap zetten. Nu heb ik zelf een eigen project waarvoor ik mij volledig kan inzetten.”

Meer info

De renovatiebegeleiders contacteer je via renovatie@kortrijk.be of telefonisch via 1777.

Meer info over wonen in Kortrijk