Woonzorgverleners helpen ouderen langer thuis wonen

Gepubliceerd op dinsdag 17 september 2024
Nele en William

William Lamoral (87) kon met de hulp van woonzorgverlener Nele Bruneel lang in zijn eigen huis blijven wonen. Toen dat door zijn leeftijd toch te moeilijk werd, verhuisde hij naar de nieuwe Zorgcampus ’t Huis in de Condédreef.

Woonzorgverlener

Nele: “Ik ben woonzorgverlener bij Wijkteam Zuid en Wijkteam Bissegem. William en ik kennen elkaar nu 3 jaar. William woonde in de Beverlaai en was doorverwezen door zijn ziekenfonds. Omdat hij zorgbehoevend was en de verhoogde tegemoetkoming heeft, had hij recht op een thuiszorgtoelage. Die premie van € 25 is bedoeld voor mensen met een zorgbehoefte, die door professionele hulp of mantelzorg langer thuis zouden kunnen wonen. Als woonzorgverlener ga ik bij hen langs om dit in orde te brengen. Via een gesprek breng ik de situatie in kaart en krijg ik zicht op andere hulpvragen. William had ook nood aan administratieve ondersteuning.”

William: “Tijdens het eerste bezoek hielp Nele me met papieren van het ziekenfonds. Mijn zicht was verslechterd, waardoor ik sommige brieven nauwelijks kon lezen. Ook autorijden en fietsen lukten niet meer. Nele gaf me tips over de mogelijkheden om thuis te blijven wonen. Ze regelde ook poetshulp aan huis. Ze overlegde met mijn huisarts en zorgde ervoor dat ik een rollator kreeg.”

Kortverblijf

William: “Begin 2023 veranderde mijn situatie echter. Ik moest opgenomen worden in het ziekenhuis. Nele keek daarna samen met maatschappelijk werker Gudrun of er kortverblijf vrij was. Zo verbleef ik een maand in Sint-Jozef, het oude woonzorgcentrum waar je nu Zorgcampus ’t Huis vindt.”

Nele: “Een kortverblijf kan nodig zijn als de familie of vrienden die je normaal thuis verzorgen, dat een tijdje niet meer kunnen. Het is ook een oplossing als iemand tijdelijk meer verzorging dan normaal nodig heeft.”

William en Nele

Dagcentrum De Kolleblomme

Nele: “Op dat moment had William nog niet de juiste ‘Katz-score’ voor een vaste opname. Die score wordt gebruikt om te bepalen hoe zorgbehoevend iemand is. De volgende stap was een overleg met William, Gudrun, Williams dokter en zijn partner Christina. Als woonzorgverlener beslis ik nooit iets zonder te overleggen met de persoon die mijn hulp vraagt. Na dat overleg kon er voortaan een thuisverpleegkundige bij William langskomen. Overdag ging hij naar het dagcentrum De Kolleblomme, op dezelfde locatie als Zorgcampus ’t Huis. We maakten ook een afspraak in het geriatrisch centrum van het ziekenhuis. Dat leidde tot een andere Katz-score, waardoor William wel opgenomen kon worden. Zo kwam hij gedurende 3 maanden op de wachtlijst voor een vaste opname in Zorgcampus ’t Huis.”

Zorgcampus ’t Huis

William: “Ik woon nu sinds juli 2023 in’ t Huis. Ik heb een rollator om me te verplaatsen en dankzij de kinesist ook een zitscooter. Daarmee maak ik graag een toertje. Ik probeer elke dag langs te gaan bij Christina, die nog thuis woont. Ik kom ook graag in de tuin van ‘t Huis. Op mijn kamer heb ik een trilplaat en fiets ik elke dag 30 minuten op mijn hometrainer.

Het is hier goed wonen. Het nieuwe gebouw is helemaal anders dan het vorige. De klimaatregeling is nu veel beter. De grote eetzaal is vervangen door kleinere eetruimtes per afdeling. De sfeer voelt zo meer familiaal aan. Er zijn regelmatig uitstappen voor wie dat wil, bijvoorbeeld naar de zee, of er wordt een eetfestijn of mosselavond georganiseerd. Ook leuk is dat je hiernaast de kinderopvang Het Blokkenhuis hebt. Het is komiek om die kinderen bezig te zien.” 

Wijkcentrum De Condé

Sinds kort vind je in Zorgcampus ’t Huis ook opnieuw het wijkcentrum De Condé. Door de verbouwingen was het wijkcentrum een tijdje gesloten. Dit najaar staan er al activiteiten op de planning zoals Digi-Waddes, fittesten en een workshop voor kinderen uit de buurt. In de toekomst komt er ook een wekelijks onthaalmoment. William: “Toen ik nog thuis woonde, kwam ik al regelmatig lunchen in de cafetaria van het oude wijkcentrum. Ik kende het personeel en de andere bezoekers goed. De sociale contacten waren voor mij de belangrijkste reden voor een bezoek. Ik kijk ernaar uit om die mensen weer te zien.”

Meer info

Zorgcampus 't Huis

Wijkcentra

Meer nieuws uit SIEN