Wil je samen met jouw buren een straatfeest organiseren? Samen een kleinigheidje eten? Of ééntje drinken terwijl de kinderen zich amuseren op het springkasteel? Samen iets organiseren schept een positieve band. En je creëert betrokkenheid met jouw omgeving!
De stad Kortrijk helpt je graag! Wij beschikken over zes straatfeestpakketten die door iedereen gratis kunnen aangevraagd worden.
Straatfeestpakket
In het straatfeestpakket vind je onder andere een tent, lichtslinger, muziekinstallatie, strandstoelen en meer.
Methode:
- Dien je aanvraag in via het evenementenloket. Hier kan je ook het straatfeestpakket aanvragen.
- Het pakket wordt geleverd door Team Evenementen.
- Het pakket wordt achteraf opgehaald en gecontroleerd door Team Evenementen.
Vraag jouw 100 euro-feestcheque aan
Een leuk straatfeest organiseren kost geld. De stad Kortrijk geeft je graag een startkapitaal dat je jaarlijks kan aanvragen. Dit bedraagt minimaal 100 euro. Indien het om grotere wijkfeesten (meer dan 50 personen) gaat kan de jury beslissen, afhankelijk van het programma, om dat bedrag te verhogen (tussen 100 tot maximaal 3.000 euro). Op die manier kan je je flyers bekostigen maar evengoed een drankje of een heerlijke barbecueworst op een goedkope manier aanbieden.
- Doe het samen
Probeer niet alleen iets op poten te zetten. Zoek medestanders uit de buurt. Je moet met niet veel zijn om veel te realiseren. Op die manier creëer je betrokkenheid en voelt iedereen zich vanaf het begin belanghebbend.
- Maak een leuk programma
Luister naar je buren wat hun interesseert en wat zij voorstellen en speel daarop in. Bouw hierop je programma. Denk aan alle leeftijden. Zo spreek je iedereen aan uit jouw buurt. Kom samen met een kleine kerngroep (de enthousiastelingen) en stel het programma samen. Zorg de eerste keer voor een ‘simpel’ programma. Maak het jezelf niet moeilijk. Niets is zo teleurstellend als je veel werk in iets steekt waar geen volk op afkomt (of door slechte weersomstandigheden). Bouw op die manier ervaring op.
3. Toestemming vragen
Wanneer je gebruik wil maken van de publieke ruimte moet je toestemming vragen aan de stad Kortrijk. Dien daarom jouw aanvraag minstens twee maanden op voorhand in. Mogelijks kan de stad zorgen voor jullie veiligheid en bijvoorbeeld de straat laten afsluiten voor alle autoverkeer.
4. Begroting maken
Maak een overzichtelijke begroting op waarin je alle kosten en mogelijke inkomsten oplijst. Zo voorkom je ongemakkelijkheden. Vraag jouw subsidie aan bij de stad. Zo krijg je een startkapitaal van minstens 100 euro. Organiseer je jouw straatfeest voor een beperkte groep? Dan is het misschien wenselijker dat iedereen zelf iets meebrengt of dat je een afgesproken bedrag afspreekt. Met dat bedrag kan één iemand de boodschappen doen.
5. Maak reclame
Gebruik je whatsapp-groep om iedereen tijdig te informeren. Of maak een leuke gepersonaliseerde uitnodiging die je in de brievenbus deponeert. Zorg eventueel voor een jaarlijks vast en terugkerend tijdstip (bv laatste weekend van augustus).
6. Wat hebben we nodig?
Maak een draaiboek op zodat je een duidelijk overzicht krijgt wat je zoal nodig hebt. Lijst alle materiaal daarin op en zorg dat je goed weet van wie het materiaal is zodat deze terug geraakt bij de juiste eigenaar.
7. Wie doet wat?
Maak een takenlijstje op zodat iedereen weet wat hij moet doen. Zo ontstaan er geen misverstanden. Zorg dat niet alle lasten op dezelfde schouders wegen. Laat één iemand instaan voor de administratie (opmaak draaiboek, begroting, communicatie,…). Een ander iemand is verantwoordelijk voor de boodschappen, iemand voor de muziek, iemand voor de drankvoorziening, enkelen voor de opbouw van de tentjes… én vergeet zeker niemand voor de opkuis. Het minst leuke onderdeel van een straatfeest. Die moeten extra verwend worden!
8. Let op de veiligheid
Zeker bij de organisatie van een barbecue, of met andere vuurelementen, dien je op te letten dat er geen onveilige situaties ontstaan. Hou rekening met de richtlijnen van de veiligheidsdiensten. Zo kan je later niet aansprakelijk worden gesteld bij een mogelijk incident. Daarnaast moet je bij de inrichting van je straatfeest er goed op letten (zeker bij het afsluiten van een straat/plein) dat alle verkeerssignalisatie correct en duidelijk wordt opgesteld.
9. Zorg voor gezelligheid
Het voornaamste doel van de organisatie van een straatfeest is dat we gezelligheid creëren in een losse sfeer en dat iedereen tijd heeft voor mekaar om een babbeltje te slaan. Denk daarom goed na op welke plaats je het feest wil organiseren en welke elementen kunnen bijdragen tot extra gezelligheid. Gaat het om guirlandes met warm licht, de ballons? Of zijn het vuurkorven? Moeten er zeteltjes voorzien worden? Of mooie picknicklakens en kussentjes?
10. Zorg voor voldoende drank en eten
Drank en eten zijn de voornaamste ingrediënten om mensen bij mekaar te brengen. Zorg dat er voldoende aanwezig is. Maar maak dat je ook jouw drankoverschot kwijt geraakt zonder er extra voor te betalen. Probeer bij grotere wijkfeesten om sponsoring te bekomen bij je lokale zelfstandigen. Jouw bakker zal je graag helpen met enkele gratis pistolets en de drankencentrale misschien zelfs met een gratis bak pintjes? Ook leuk is dat elk gezin zelf iets klaarmaakt om te eten. Eten vormt één van de meest neutrale onderwerpen die mensen op een positieve manier bij mekaar brengt en wij zijn ook gekend als een echt Bourgondisch volk!