“Breakdancen voor de koning was super”
Armèn Ladoyan (29) werd geboren in Armenië, maar lang bleef hij er niet. “Toen ik 1 jaar was, vluchtten mijn ouders naar Rusland. In 2001 belandden we in Kortrijk”, vertelt hij. Hier is hij vooral bekend als gezicht van breakdancegroep Joined Forces.
“Ik werd in Armenië geboren. Maar ik was amper 1 jaar toen mijn ouders beslisten om te vluchten naar Rusland. Waarom weet ik niet zo goed. Ik heb het hen eigenlijk nooit gevraagd. In Rusland hebben mijn ouders een zaak opgestart. Dat ging goed, tot de plaatselijke maffia belastingen ging heffen. Mijn ouders zagen dat niet zitten en besloten om het land te verlaten.”
“Als 10-jarige moeten vluchten, het was niet niets. Ik weet nog dat mijn ouders, mijn zus en ikzelf in een busje van Rusland naar Brussel zijn gereden. Van daaruit ging het naar Kortrijk. We hebben daarna heel zware jaren gekend: we waren illegaal in het land. Pas op mijn 19e heb ik een paspoort gekregen. Maar de Belgische nationaliteit heb ik niet: ik heb een vreemdelingenkaart.”
“Ik zou binnenkort wel een Belgisch paspoort moeten hebben. Je moet daarvoor kunnen aantonen dat je de laatste 5 jaar 3 jaar hebt gewerkt. Dat is het geval. Een Belgische identiteitskaart zou alles een pak gemakkelijker maken. Het vliegtuig nemen gaat bijvoorbeeld niet als je een vreemdelingenkaart hebt. Ook in Nederland kan ik met zo’n kaart in de problemen raken.”
“Op de wijk Overleie zullen velen me nog kennen. Ik was daar een tijd aan de slag als logistiek medewerker bij het wijkcentrum in de Overleiestraat. Ik was daar een maand vertrokken toen het noodlot toesloeg: tijdens een breakdanceshow in Brussel liep ik een zware blessure op. Een spierscheur in de derde graad. Ik heb enorm lang moeten revalideren, zowat 1,5 jaar. Dat was voor mij een heel lastige periode, want ik kon toen niet veel doen.”
“Tot enkele maanden geleden werkte ik voor vzw De Stroom. Ik was verantwoordelijk voor de mobiele spelotheek. Een boeiende job, want ik speel graag spelletjes en mocht zelfstandig werken. Ideaal dus. Ik stak spelnamiddagen in elkaar voor scholen, wijkcentra, jeugdwerkingen... Tijdens de Speelfabriek was ik er ook altijd bij.”
“Nu focus ik me op mijn passie: breakdancen. Ik ben daarmee al in Rusland begonnen. Toen we in België arriveerden, heb ik mijn hobby een tijd niet beoefend. Tot Kortrijk Danst georganiseerd werd. Ik ben daar naartoe geweest en ik kon blijkbaar een trucje dat niet veel breakdancers kunnen. Daarna ben ik bij danscenter Dursin beland en nog later haalde ik de finale van De Kunstbende. (lacht) Ik ben zo enkele keren op Ketnet te zien geweest en zelfs op VTM.”
“Sinds mijn 18 jaar geef ik lessen breakdance. Ik heb ook samengewerkt met Belgisch kampioen Simon Dejaegere en ik ben voorzitter van de vereniging Joined Forces. Vroeger waren er verschillende groepen breakdancers in Kortrijk. De leden kwamen overeen, maar de mentors niet. Met een aantal vrienden uit die groepen hebben we dan besloten om zelf een vereniging op te starten. Met de toepasselijke naam Joined Forces.”
“In 2017 nam ik contact op met IDCity. Dat is een initiatief van het Prins Filipfonds dat jongeren steunt die een idee voor hun stad willen uitwerken. Met Joined Forces hebben we een dossier ingediend. We willen de hiphop- en breakdancecultuur in Kortrijk bekender maken en vooroordelen wegwerken. Velen denken bij hiphop aan criminaliteit, maar dat is onterecht. Uiteindelijk kregen we het nieuws dat we 1 van de 4 laureaten waren. Super natuurlijk.”
“We hebben 5.000 euro gekregen voor onze werking. Koning Filip heeft ons in september 2019 ontvangen, samen met de andere winnaars van 2017. (lachje) Toen ik vertelde over breakdancen, vroeg hij me of ik een kleine demonstratie wilde geven. Die 5.000 euro staat nog altijd op onze bankrekening. We wachten tot de CinéPalace klaar is om er iets mee te doen. Tot dan focus ik me op het geven van breakdancelessen.”