“Mijn droom is om in Kortrijk zelf een restaurant te openen”
Samar Farid (33) verhuisde 4 jaar geleden van Egypte naar België. Momenteel werkt ze als keukenmedewerkster in az groeninge, een job die ze graag doet. “Al droom ik ervan om in de toekomst een restaurant te openen in Kortrijk”, zegt Samar.
“In de zomer van 2016 ben ik van Mansoura, een stad in Egypte, definitief naar Kortrijk verhuisd. Ik was dan 2 jaar getrouwd met mijn man Massry. Hij woont nu al 14 jaar in Kortrijk en werkt als technisch verantwoordelijke in een woonzorgcentrum in Moeskroen. We gaven elkaar het jawoord in Egypte. Hij is daarna teruggekeerd naar hier, ik bleef in Egypte. We zorgden er natuurlijk wel voor dat we elkaar regelmatig zagen, ofwel in België, ofwel in Egypte.”
“Toen ik in België kwam wonen, was ik drie maanden zwanger. In februari 2017 zijn Massry en ik voor het eerst papa en mama geworden. Een heel mooi moment was dat. Het was mijn bedoeling om eerst enkele maanden thuis te blijven en intussen een kinderopvang te zoeken. Zo zou ik naar school kunnen gaan om Nederlands te leren. Maar toen bleek dat ik opnieuw zwanger was, hebben we onze plannen gewijzigd.”
“Na de geboorte van ons tweede kindje ben ik eerst een tijd thuis gebleven om het huishouden te doen. Ik heb toen ook een integratiecursus en een cursus technisch Nederlands gevolgd. In september vorig jaar vonden we een kinderopvang voor de jongste en ben ik naar de VDAB gegaan om me in te schrijven als werkzoekende. Maar werk vinden bleek niet zo gemakkelijk.”
“Samen met mijn man heb ik bekeken in welke sectoren ik een job kon vinden. De horeca leek ons interessant, maar ik had daarvoor geen diploma. We kregen dan het voorstel om de opleiding keukenmedewerker in volksrestaurant VORK te volgen. Plus de raad om een extra cursus Nederlands te volgen, wat ik meteen ook deed. Bij VORK verliep het verkennende gesprek goed en ik slaagde voor de taaltest, zodat ik mocht beginnen.”
“Ik heb in de keuken van VORK een opleiding van 4 maanden gevolgd en daarna liep ik nog 1 maand stage in de keuken van az groeninge. In die periode heb ik enorm veel bijgeleerd. Ik ben ook superblij dat ik na mijn stage mocht blijven werken in het ziekenhuis. Het is een job die ik graag doe, met veel afwisseling.”
“Het is alvast een ferme carrièreswitch. In Egypte heb ik universitaire studies gedaan: management informatiesystemen. Ik heb een aantal jaar gewerkt in die branche. Ik was ook een tijd aan de slag in Saoedi-Arabië, waar een mijn zus nog altijd woont. Ik leidde bij een bedrijf een team van verkopers en verkoopsters.”
“Nadat ik naar Egypte was teruggekeerd, heb ik samen met mijn broer een restaurant uitgebaat. Dat was een mooie en leerrijke periode in mijn leven. (lachje) Voor ik bij VORK een opleiding begon, had ik dus wel al wat ervaring in de horeca. Al is in een grootkeuken werken toch nog iets anders en wordt er in België ook anders gekookt dan in mijn geboorteland.”
"Mijn droom is om in Kortrijk zelf een restaurant te openen. Met een kaart vol Egyptische specialiteiten zoals rundskebab en moussaka. Naar Egypte zie ik mezelf niet meteen terugkeren. Veel familie heb ik er niet meer. Mijn ouders zijn gestorven en er woont nog 1 broer daar. Natuurlijk willen we er elk jaar wel nog eens naartoe gaan in de vakantie. Om te ontspannen en familie te bezoeken.”