Van 1 oktober tot eind maart zijn medewerkers van de stad van permanentie voor de gladheidsbestrijding. Afhankelijk van de weersvoorspellingen wordt er gestrooid om de wegen veilig te houden. Ook op vraag van de politie wordt er onmiddellijk gestrooid.
Het is niet mogelijk om alle wegen tegelijk te strooien en dat heeft ook geen zin. In straten waar weinig verkeer is bijvoorbeeld, krijgt het zout niet de kans om te werken aangezien het ingereden moet worden. Wijken en landelijke wegen zijn daarom niet opgenomen in het strooiplan. Zout tast ook de beplanting naast onze wegen aan. Tenslotte kost sneeuw- en ijzelbestrijding heel veel geld en wil de stad Kortrijk bewust en kosten-efficiënt strooien.
Waar wordt gestrooid?
Het weertype (geel, oranje of rood) bepaalt wanneer en waar er gestrooid wordt.
- Geel (ochtendkou met kans op gladheid): Vanaf 5 uur 's ochtends strooien we op gevoelige plekken zoals bruggen en gevaarlijke bochten.
- Oranje (50% kans op ijzel of sneeuw): We strooien op dezelfde plekken als weertype geel en ook op hoofdwegen, busroutes, fietspaden en rondom scholen.
-
Rood (sneeuwval of ijzel): We strooien dag en nacht op dezelfde plekken als weertype geel en oranje en andere drukke wegen tot ze vrij zijn.
Bekijk hier de strooiroutes:
Strooiroutes op gemeentewegen
Voor meer informatie over strooien op gewestwegen, klik hier.
Wees voorzichtig
De weggebruiker dient uiteraard ook zijn gedrag in het verkeer ook aan te passen aan de weersomstandigheden. Dat betekent bijvoorbeeld afstappen van de fiets en even te voet verder stappen als de weg te glad is om voldoende veilig te rijden.
Stoep is eigen verantwoordelijkheid
Aangelanden dienen er zelf over waken dat op het voetpad voor de eigendom die zij bewonen of gebruiken, voldoende ruimte voor de doorgang van de voetgangers wordt schoongeveegd en dat het nodige wordt gedaan om de gladheid ervan te vermijden. Doe je dit niet, dan riskeer je een gemeentelijke administratieve sanctie. Als er iemand valt voor je woning, dien jij (of je familiale verzekering) de schade te vergoeden.
Het voetpad dient over een minimale breedte van één meter volledig vrij te zijn van sneeuw en ijs. Overtollig sneeuw en ijs mag op de uiterste rand van het voetpad geveegd worden. Autobushaltes, brandkranen, rioolputten en goten moeten altijd vrij blijven. .
Onze medewerkers ruimen de voetpaden die grenzen aan openbaar domein of stedelijke infrastructuur.
Lukt het niet om je eigen stoep schoon te vegen?
Je kunt tegen een kleine vergoeding ander andere gebruikmaken van de klusjesdienst van vzw Poerderie.
Melding maken
Voor meldingen over gladheid kun je altijd terecht bij de politie.
Tijdens kantooruren kun je ook bellen naar 1777.
Bij aanhoudend vriesweer en sneeuwval kunnen extra fietspaden worden bestrooid op basis van meldingen. Voor wegen wordt er alleen in uitzonderlijke situaties extra gestrooid.
Strooizout
De stad stelt geen strooizout ter beschikking. Voor de aankoop van strooizout kun je terecht bij doe-het-zelfzaken, supermarkten of gespecialiseerde bedrijven.