Tijdelijke terrasconstructie

Een tijdelijk overdekt terras kan een extra boost aan jouw horecazaak geven en brengt sfeer en gezelligheid, zeker tijdens de wintermaanden!

Tijdelijke terrasconstructies zijn bij wet vrijgesteld van een omgevingsvergunning voor maximaal 4 periodes van 30 dagen per kalenderjaarJe kan dus kiezen om 120 dagen een tijdelijke terrasconstructie te plaatsen, zonder dat je hiervoor een omgevingsvergunning nodig hebt. 

De impact van een tijdelijke terrasconstructie is wel veel groter dan een klassiek terras. Een terrasconstructie is een fysieke obstructie in het openbaar domein waardoor de stad deze aanvragen heel zorgvuldig afweegt tegenover loop-en zichtlijnen, verkeer, erfgoed... Vanuit dat oogpunt zijn er een aantal restricties en een langere voorbehandelijk noodzakelijk.

Vraag jouw tijdelijke terrasconstructie aan

 

Restricties

  • Uitgesloten locaties: Grote Markt, Leieboorden na heraanleg (Broelkaai - Kapucijnenstraat - Verzetskaai - Dolfijnkaai - Reepkaai - Handelskaai), Schouwburgplein
  • Locaties met beperking: in het winkelwandelgebied moet er na het plaatsen van een tijdelijke terrasconstuctie 6 meter vrije doorgang zijn, zodat doorgaand verkeer, de zicht-en looplijnen en het algemeen comfort niet in het gedrang komen.
  • Pleinen: ingeval er op pleinen of straten waar meer openbaar domein beschikbaar is, meerdere constructies geplaatst worden, dan bekijken we hoe deze constructies zich verhouden tot het openbaar domein en elkaar. De aankleding van de constructies moet ook afgestemd worden op elkaar. 

Reglement

Vooraleer je een vooronderzoek aanvraagt, check eerst het reglement. Voor tijdelijke terrasconstructies zijn specifieke voorwaarden van toepassing (zie Art. 17).

Check het terrasreglement

 



Aanvraag

  • Vooronderzoek: min. 90 dagen voor de beoogde installatie van de constructie een gesprek aanvragen met de stad via onderneeminkortrijk@kortrijk.be. De stad zal in het vooronderzoek bekijken wat de ambitie is van de ondernemer en wat mogelijk is rekening houdend met stedenbouwkundige bepalingen en erfgoed. Indien mogelijk, kan men overgaan tot de aanvraag.
  • Aanvraag via https://iod.kortrijk.be/#/aanvraag/new
  • Wees volledig in de aanvraag:
    1.  de afmetingen, lengtx breedte x hoogte van de gewenste tijdelijke terrasconstructie;
    2. een situatieschets van de constructie binnen het gemachtigd terras. Uit de situatieschets moet de stad kunnen afleiden waar en hoe de in-en uitgang van de constructie zich bevindt t.o.v. de ingang van de zaak, welke wanden volledig of gedeeltelijk open/afgesloten zijn, waar tafels en stoelen binnen constructie worden geplaatst...;
    3. beschrijving van de gebruikte materialen waarmee de constructie wordt opgebouwd;
    4. becshrijving en attestering van de extra aangebrachte verlichting en verwarmingselementen;
    5. berekening van de maximale bezetting, zowel in de tijdelijke terrasconstructie als in het gebouw van de uitbating, als op het terras. 
    6. indien de tijdelijke constructie tegen een bestaand gebouw wordt aangebouwd of buiten de gevelbreedte van de uitbating wordt opgericht, is een schriftelijke toestemming van de eigenaar van het betreffende aanpalende pand nodig. 

       

Vraag jouw tijdelijke terras aan



Behandeling

Een aantal stadsdiensten (Minder Hinder, Team Bouwen, Milieu, Wonen, Parko...)  en de veiligheidsdiensten (PZ Vlas, Fluvia) bekijken jouw aanvraag en adviseren. Er wordt rekening gehouden met looplijnen, mobiliteit, toegankelijkheid, wettelijke bepalingen...Ingeval één van de diensten negatief adviseert, beslist finaal het College van Burgemeester en Schepenen.  

Na de behandeling sturen we je per mail de officiële terrasmachtiging en kan het terras in gebruik genomen worden. Houd de terrasmachtiging goed bij. Deze kan steeds bij controles opgevraagd worden. 

 

Voorwaarden

  • Je terrasmachtiging is geldig voor de uitbating op jouw naam. Een machtiging voor het plaatsen van een terras op openbaar domein is geldig voor onbepaalde duur.
  • Beslis je datje jouw terras niet meer zal uitbaten of minder lang dan voorzien? Stop je of laat je jouw zaak over? Geef dan tijdig een seintje aan minderhinder@kortrijk.be . 
  • De afspraken opgenomen in het terrasreglement moeten nageleefd worden. Bij niet-naleven van de voorwaarden kan de stad steeds de machtiging intrekken. 

     

Openbaar domein 

Het terras blijft openbaar domein:

  • Iedere overtreding van de Algemene Politieverordening kan aanleiding geven tot het opleggen van een gemeentelijk administratieve sanctie. Desgevallend verbindt de houder van de machtiging er zich toe het terras onmiddellijk te verwijderen. Bij toepassing van art.6 van het terrasreglement kan de bevoegde overheid van ambtswege de noodzakelijke maatregelen tot verwijdering laten uitvoeren op kosten en riscio van de overtreder. 
  • Deze machtiging kan éénzijdig gewijzigd, geschorst of ingetrokken worden via een gemotiveerde beslissing van de burgemeester. 
  • Het terras kan steeds op eenvoudig verzoek hiertoe vanwege de burgemeester of politie voor bepaalde tijd geheel of gedeeltelijk moeten worden ontruimd (vb. bij evenementen, werken, specifieke bedreigingen van de openbare orde,…).
  • De machtiging voor een terraszone op pleinen kan steeds worden aangepast of herroepen in functie van een herverdeling van de aanwezige terraszone op het betreffende plein.

 

Verantwoordelijke dienst