Worstelen met ons bestaan doen we niet alleen: hoe (gezins)relaties ons daarin kunnen dragen of uitdagen
Worstelen met existentiële thema’s gebeurt niet in een vacuüm. Ze worden beleefd binnen de relaties die we met anderen hebben. Zo kan een vrouw, die gediagnostiseerd is met kanker en angstig is voor de dood, haar partner raken die naar haar zorgen luistert. Een jongere die worstelt met de vraag naar de zin van het leven, raakt zijn ouders, die bezorgd zijn om hun kind. Het is echter niet altijd evident voor partners en gezinsleden om iemand te zien worstelen met grote levensvragen. Het roept vaak niet alleen machteloosheid op, maar het kan dat gezinslid ook raken in zijn of haar eigen existentiële zorgen.
Tegelijkertijd ligt er ook een groot potentieel in die relaties. Je verbonden voelen terwijl je worstelt met je bestaan, vergroot je draagvlak om die thema’s in de ogen te kijken en draagt bij aan een gevoel van betekenis te zijn. Tijdens dit seminarie zal Gianina Frediani een kader bieden om te begrijpen hoe existentiële thema’s inherent verbonden zijn met relaties, hoe partners en gezinsleden elkaar daarin kunnen verliezen of net ondersteunen en wat hulpverleners daarin kunnen betekenen.
Gianina Frediani is klinisch psychologe en erkend relatie- en gezinstherapeute. Ze specialiseerde zich ook in existentiële psychotherapie en in emotionally focused therapy. Als onderzoeker is ze verbonden aan de onderzoeksgroep Klinische Psychologie binnen KU Leuven waar ze aan een doctoraat werkt rond het thema Existentiële Empathie. Ze is namelijk geboeid door de persoon van de therapeut en hoe therapeuten omgaan met existentiële thema’s in therapie. Ze is daarbij in het bijzonder ook geïnteresseerd in hoe therapeuten aan de slag gaan met existentiële thema’s binnen de context van koppel- en gezinsgesprekken. Als clinicus werkt ze in het centrum Praxis P waar ze koppels begeleidt die worstelen met existentiële zorgen.
KU Leuven Campus Kulak Kortrijk
E. Sabbelaan 53
8500 Kortrijk