Angelina Toemasian startte in januari als communicatie- en projectmedewerker bij de Unie der Zorgelozen. De sociaal-artistieke organisatie is al jaren UiTPAS partner. Angelina zal ook onder het UiTPAS partnerschap haar schouders zetten. Ze wil UiTPAS meer als communicatie-instrument gebruiken. Tijd voor een kennismaking!
Wat bracht jou bij de Unie der Zorgelozen in Kortrijk?
Ik leerde de Unie kennen vanuit mijn stage bij OCMW Kortrijk. Daarna werkte ik er samen met Justine, die uiteindelijk mijn hartsvriendin is geworden. Na het OCMW, ging Justine als sociaal verantwoordelijke aan de slag bij de Unie der Zorgelozen. Vanuit haar positie in de organisatie leerde ik de werking wat beter kennen.
Toen mijn job eindige bij Stad Kortrijk én tegelijkertijd de vacature als communicatie- en projectmedewerker bij de Unie verscheen, twijfelde ik niet. Ik heb sociaal werk gestudeerd waarbij de aard van de organisatie dicht aanleunt bij mijn studies. De Unie der Zorgelozen is een sociaal-artistieke organisatie die verbinding legt met veel andere organisaties binnen het Kortrijkse en daarbuiten. Het fundament van de werking is onze sociale beweging; een mix van allerlei verschillende identiteiten. We werken samen met vrijwilligers, onze ‘Zorgelozen’. Dat zijn vaak kwetsbare mensen die soms geen aansluiting vinden bij een andere groep. Maar we staan hier open voor iedereen.
Wat maakt de Unie der Zorgelozen zo onmisbaar voor Kortrijk?
De Unie is de enigste sociaal-artistieke organisatie in de regio die zijn deuren voor iedereen op een laagdrempelige manier opent. We maken geen keuze tussen gezelschap en beweging of het sociale en het artistieke, we zijn verbonden. Toch bereiken we lang niet iedereen, daarom is mijn functie hier belangrijk. Het is mijn taak om met de organisatie nog meer naar buiten te komen.
Elke donderdagnamiddag van 14u tot 18u staan onze deuren open om ons te leren kennen. Dan gaan wij ook echt met de mensen in gesprek. De tijd nemen om met elkaar te verbinden, dat is hier heel belangrijk.
Ons credo is ‘Verbreek Verzamel Vertel’. Wat betekent dat we de barrières tussen mensen verbreken, naar hun verhalen luisteren en die verhalen op een artistieke manier teruggeven aan de gemeenschap aan de hand van theater, panelgesprekken, lezingen, etc.
Onze theatervoorstellingen zijn dus geen klassieke stukken. Het zijn authentieke verhalen gemaakt door en met onze Zorgelozen. Sommigen vertellen het woord anderen maken muziek of helpen achter de schermen. We laten kwetsbare spelers aan het woord.
“Little men can be big”, zoals Geert Six het ook zou aangeven: “tjoolders, zij en wij, kleine mensjes, kunnen ook iets. Dat is waar het over gaat. Het gevecht om waardigheid.”
Onze volgende voorstelling ‘Klankenkoorts’ gaat in première op 30 mei en zal 8 keer worden gespeeld.
Waarom vond je het werken met UiTPAS belangrijk?
Elke drempel die er is, willen we ‘verbreken’. Onze prijzen liggen al niet hoog, maar toch kan het UiTPAS kortingstarief nog een verschil maken. Dan kunnen mensen bijvoorbeeld met het hele gezin komen eten tijdens Resto Ratatouille. Of samen met de buren naar een voorstelling komen kijken en nog een koffie drinken.
Hoe maken jullie de samenwerking met UiTPAS bekend bij jullie publiek?
UiTPAS staat vermeld op onze website bij elke voorstelling. Ook op onze sociale mediakanalen vermelden we dit.
We weten dat niet iedereen digitaal is en willen ook op dat vlak laagdrempelig blijven. Mensen moeten nog niet onmiddellijk betalen als ze bellen om een ticket te reserveren. Aan de kassa ter plaatse vragen we dan actief of mensen het UiTPAS kansentarief hebben en/of een puntje willen sparen.
Maak je al gebruik van de omruilvoordelen en segmentatiemails van UiTPAS?
Mensen kunnen bij ons al punten sparen maar voorlopig hebben we nog geen omruilvoordelen. Ik ben nog in mijn opstart en ben de verschillende mogelijkheden voor extra communicatietools aan het onderzoeken. We bekijken heel binnenkort de omruilvoordelen en bepalen daarna hoe we deze zouden kunnen toepassen op onze werking.
Het ziet er in elk geval een interessante piste uit, zeker als we op die manier gratis kunnen gebruikmaken van het mailingbestand van UiTPAS en zo ook onze organisatie kenbaar kunnen maken bij een breder publiek.
Waar hoop je op voor de toekomst binnen jouw organisatie?
Geert en Joon, de bezielers van de organisatie, gaven als tip mee “Je moet de vier seizoenen meemaken om een goed beeld te krijgen van de Unie”. Ik geef mezelf die tijd, maar voor nu, hoop ik natuurlijk om mee te helpen aan de bekendmaking van de Unie in het Kortrijkse. Ik wil de stijl en visie van de organisatie mee verspreiden en uitdragen.
Dank je wel voor het mooie verhaal en veel succes met de opstart van de UiTPAS omruilvoordelen en mailings Angelina!
Meer info op www.uniederzorgelozen.be