Urnenbossen

Een urnenbos is een ecologische gedenkvorm waarbij composteerbare asurnen in volle grond worden begraven. Het is een natuurlijk alternatief voor een urnenveld, columbarium of strooiweide.   

Het eerste urnenbos in Kortrijk opende in oktober 2023 op de begraafplaats Sint-Jan. Vanaf half januari 2024 openen er ook urnenbossen op de begraafplaatsen in de Mellestraat in Heule, de Lentewijk in Kooigem, Bellegem en Rollegem. Eind april komt daar nog Marke bij.  

Zowel Kortrijkzanen als niet-inwoners kunnen in de urnenbossen worden begraven. Het afscheid vindt plaats in een aula of aan de ingang van het bos. De begrafenisondernemer begraaft de urne zonder de familie. De begraving is anoniem en ook de precieze locatie is na de begraving niet meer zichtbaar. 

Praktisch

Het urnenbos mag niet door nabestaanden worden betreden, om de anonimiteit te bewaren en de impact op de natuur en biodiversiteit minimaal te houden. Enkel de begrafenisondernemer en het personeel van de begraafplaats hebben toegang.

Ook gedenktekens, versieringen, symbolen, afsluitingen,... op en rond de urne zijn niet toegestaan. Wie dat wenst, kan een naamplaatje laten plaatsen aan het monument bij de ingang van het urnenbos. Enkel op die plaats zijn natuurlijke bloemen en planten toegestaan. Verwelkte bloemen en planten worden verwijderd door de medewerkers van de begraafplaatsen.

De urne mag geen chemische kleurstoffen, vervuilende lijmen of andere toevoegingen bevatten. Ze bestaat uit biologisch afbreekbare materialen zoals houtvezels, samengeperste aarde, maïs, suikers, zetmeel,... Na 7 à 9 maanden is de urne gecomposteerd, afhankelijk van het type grond en de weersomstandigheden.

Prijs

Als Kortrijkzanen ervoor kiezen om op deze manier begraven te worden dan is dat kosteloos.

Niet-inwoners betalen €200,00

retibutiereglementen