Hieronder vind je een paar veelgestelde vragen in verband met verenigingen.
Vind je toch geen antwoord? Neem dan contact op met Team Evenementen & Verenigingen. Wij helpen je graag verder.
Er zijn verschillende soorten verenigingen. Deze twee vormen worden het vaakst gekozen:
Feitelijke vereniging
Een feitelijke vereniging ontstaat van zodra twee of meer personen het idee ontwikkelen om gezamenlijk een ideëel doel te verwezenlijken.
- Doordat de feitelijke vereniging geen juridische grond heeft, kan zij geen verbintenissen aangaan, geen eigendommen bezitten, geen schenkingen of legaten aanvaarden en zijn het de individuele leden die zich persoonlijk verbinden tot de verplichtingen van de vereniging.
Als een vereniging, door de realisatie van haar maatschappelijk doel, aanzienlijke risico's neemt, of onroerende goederen wil verwerven of schenkingen en legaten wenst te aanvaarden, dan doet zij er goed aan om haar structuur van feitelijke vereniging om te vormen naar een vzw.
Kenmerken feitelijke vereniging
Algemeen wordt aangenomen dat men over een feitelijke vereniging kan spreken als volgende elementen aanwezig zijn:
- de vereniging bestaat uit verschillende personen/rechtspersonen;
- de vereniging heeft een eigen naam (bv. buurtvereniging Kerkstraat);
- de vereniging is opgericht op vrijwillige en duurzame basis (minstens voor een bepaalde tijd);
- met een gemeenschappelijk en omschreven doel (bv. het samenbrengen van de mensen uit de buurt en het organiseren van een jaarlijkse wandeling);
- zonder het oogmerk om winst te behalen voor hun leden;
- leden hebben persoonlijk geen recht op een deel van de eventuele winst. Deze winst moet binnen de feitelijke vereniging gebruikt worden voor het belangeloze doel;
- geen rechtspersoonlijkheid hebben, geen andere rechtsvorm hebben (bv. vzw)
Gevolgen
- De feitelijke vereniging is, in tegenstelling tot een vzw, geen rechtspersoon. Dat wil zeggen dat een feitelijke vereniging "feitelijk" wel bestaat (ze organiseert immers activiteiten, heeft leden, enz.), maar "juridisch" of "voor het recht" bestaat ze niet.
- Een lid of bestuurslid in een feitelijke vereniging kan hoogstens contracten afsluiten, mensen tewerk stellen, een clublokaal huren of kopen, enz. met toestemming (volmacht) van de andere leden.
- Bovendien heeft een feitelijke vereniging geen eigen vermogen. De bezittingen van de feitelijke vereniging zullen eigendom zijn van de leden elk voor een deeltje (in onverdeeldheid).
- De feitelijke vereniging bezit geen eigen verantwoordelijkheid. Indien er iets mis zou lopen, komt men automatisch bij de leden en bestuursleden zelf van de feitelijke vereniging terecht.
- Men moet niets speciaals doen: in principe moeten er geen statuten worden neergelegd op de griffie van de rechtbank van koophandel en zijn er geen kosten verbonden aan het oprichten en instandhouden van een feitelijke vereniging.
Tips!
Ook al is de feitelijke vereniging niet wettelijk geregeld, toch zijn er een aantal aandachtspunten:
- de feitelijke vereniging heeft geen rechtspersoonlijkheid, dus bescherm u tegen persoonlijke aansprakelijkheid;
- zorg dat de minimum-afspraken in je feitelijke vereniging op papier staan;
- sluit goede verzekeringen af.
Vereniging zonder winstoogmerk (vzw)
Het vzw-statuut houdt een aantal verplichtingen in en dit zowel op juridisch, boekhoudkundig als fiscaal vlak.
- Als rechtspersoon daarentegen kan de vzw in eigen naam en voor eigen rekening eigendommen en onroerende goederen verwerven en beheren, contracten afsluiten, aansprakelijk zijn, leningen aangaan, enz. Dit betekent dat de leden persoonlijk niet gebonden zijn door de vereniging voor zover de vzw zich kan beroepen op haar rechtspersoonlijkheid, er geen fraude is gepleegd en de leden en bestuurders de vereniging leiden volgens het gekende principe van "de goede huisvader".
- Dit is ook het geval als een vereniging van de overheid subsidies krijgt. In dit geval kan zij door de subsidiërende overheid verplicht worden om een vzw te worden.
Meer informatie
Meer info over vzw's vind je op www.vsdc.be.
Heb je vragen of heb je hulp nodig? Dan kan je uiteraard rekenen op Team Evenementen & Verenigingen.
- Wij behartigen de subsidiëring van verenigingen in Kortrijk
- We verstrekken info over en aan het verenigingsleven en de amateurkunsten
Andere steunpunten
Steunpunten socio-culturele verenigingen
- Steunpunt voor het Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk (SoCiuS) | SoCiuS ondersteunt het sociaal-cultureel werk, ontwikkelt het en maakt het zichtbaar opdat het zijn maatschappelijke functies nog beter zou vervullen. De organisatie heeft o.a. een bijscholingsaanbod, projecten rond praktijkvernieuwing, collega-groepen, publicaties,...
- De Verenigde Verenigingen | De Verenigde Vereniging is een samenwerkingsverband tussen diverse verenigingen. Het doel van deze groepering is de verenigingen met raad en daad te steunen, het beleid van verschillende overheden de weg te wijzen en de verenigingen te promoten bij het grote publiek en doelgroepen.
- Federatie van Organisaties voor Volksontwikkelingswerk (FOV) | Deze federatie is de belangenbehartiger van de organisaties actief in de sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Ze heeft goede contacten met SoCiuS en bevat o.m. een interessante subsidiewijzer op haar website.
Steunpunt literatuur
- Creatief Schrijven | Het steunpunt informeert schrijvers over schrijfwedstrijden, schrijfcursussen en -groepen, literaire tijdschriften, vrije podia en websites waar je teksten kan publiceren. De organisatie biedt zelf vernieuwende schrijfcursussen aan, cursussen voor gevorderden en een schrijfdocentenopleiding. Wie wil weten wat zijn proza-, poëzie of theatertekst waard is, kan bij Creatief Schrijven terecht voor een manuscriptbeoordeling.
Steunpunten podiumkunst
- Muziekcentrum TraCK* | Het muziekcentrum verstrekt info aan muzikanten en organisatoren. Het stelt ook repetitieruimtes en opnamestudio's ter beschikking.
- Koor&Stem | Koor&Stem is een organisatie voor vocale muziek die koorzang en het zingen in Vlaanderen ondersteunt en begeleidt. Ze biedt een ruim opleidingsaanbod aan cursussen en projecten aan voor alle doelgroepen uit de Vlaamse koorwereld.
- Vlaamse Amateursmuziek organisatie (Vlamo) | Vlamo staat ten dienste van alle instrumentale muziekgroepen die op een niet-professionele manier bezig zijn. Ook individuele muzikanten zijn welkom. (uitgezonderd pop-, rock-, jazz- en folkmuzikanten die bij de collega's van Poppunt en Muziekmozaïek terecht kunnen). Vlamo organiseert vorming, evenementen en biedt artistieke en organisatorische ondersteuning. Vlamo adviseert over juridische, boekhoudkundige of fiscale aspecten van het verenigingsleven.
- Muziekmozaiëk | Muziekmozaiëk zet alles in het werk om groepen, muzikanten, clubs en organisatoren die de liefde voor de folk of jazz (folkrock, blues, wereldmuziek, free jazz, traditionele volksmuziek of bigbandmuziek) in hun hart dragen, te ondersteunen.
- Poppunt | Poppunt is het aanspreekpunt voor muzikanten en dj's in Vlaanderen. Hun doel: het maximaliseren van kansen. Via popadvies, hun websites, publicaties, projecten en andere initiatieven zorgen ze ervoor dat muzikanten en dj's de juiste informatie in een heldere taal vinden, dat ze meer speelkansen krijgen en dat ze zichzelf beter kunnen promoten.
- Circuscentrum | Het Circuscentrum is het ankerpunt voor de circuskunsten in Vlaanderen. Via diverse acties en projecten willen ze de kwaliteit van het Vlaamse circus op alle niveaus bestendigen én verhogen.
- Danspunt | Dansgroepen, dansscholen, dansspecialisten en individuele dansliefhebbers uit alle dansgenres kunnen hier terecht voor vorming, promotie van hun activiteiten, artistieke en organisatorische ondersteuning. Het steunpunt organiseert cursussen, biedt een podium en beschikt over een uitgebreid documentatiecentrum.
- Opendoek | Opendoek ondersteunt het amateurtheaer met evenementen en festivals, een uitgebreid cursusaanbod, artistieke begeleidingen en een theaterbibliotheek.
Steunpunten erfgoed en heemkunde
- FARO | FARO is het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Deze organisatie ondersteunt en versterkt het roerend en immaterieel erfgoed.
- Herita | Herita vzw is een ledenbeweging en een netwerkvereniging die iedereen met een hart voor erfgoed samenbrengt en ondersteunt. Herita ijvert voor een wereld waarin iedereen zijn erfgoed kan beleven en ervan kan genieten. Via het beheer van erfgoedsites, de organisatie van erfgoedactiviteiten en haar rol van ledenbeweging en dienstverlener zorgt Herita ervoor dat we ons meer verbonden gaan voelen met ons erfgoed, met Open Monumentendag Vlaanderen als het jaarlijkse hoogtepunt.
- Heemkunde Vlaanderen | Heemkunde Vlaanderen wil heemkunde en onderzoek over lokale en regionale geschiedenis in Vlaanderen promoten, uitdiepen en zichtbaar maken voor het grote publiek. De organisatie biedt ondersteuning en vorming aan de heemkundige verenigingen en aan de provinciale koepels voor heemkunde in Vlaanderen.
Steunpunten vrijwilligerswerk
- Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk | Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk heeft als hoofddoel het vrijwilligerswerk te promoten en te ondersteunen. Het geeft info over juridische kwesties, antwoorden op praktische vragen en zet gerichte initiatieven op.
Steunpunten beeldende kunsten
- De Federatie | De Federatie ondersteunt iedereen die actief is in de amateurkunstensector. Het richt zich in eerste instantie op de werking van de 9 landelijke organisaties die zelf instaan voor de ondersteuning van de basis van lokale groepen, projecten en individueel geïnteresseerden.
- KUNSTWERKT | Ben je in je vrije tijd actief met beeldende kunst bezig en wens je informatie en ondersteuning? Dan is KUNSTWERKT het aanspreekpunt. Je kunt er ook terecht voor workshops, gratis expo materialen, uitleenkoffers, begeleide bezoeken...
- Nieuw Internationaal Cultureel Centrum (NICC) | Het NICC is de belangenbehartiger van de hedendaagse kunst. Het streeft naar meer aandacht voor de concrete realiteit en noden van de kunstenaars en naar meer inspraak voor hen in de kunstsector.
Hiervoor werkt het NICC samen met zowel beginnende, als minder bekende, als gevestigde kunstenaars. - Cultuurloket | Werk je solo, als freelancer, als ondernemer? Wil je een bv, vzw of cv oprichten? Of heb je alleen nog maar een idee voor een organisatie, carrière of project in je hoofd? Maakt niet uit. Zolang je in de cultuursector actief bent of wil zijn, kan je bij Cultuurloket terecht.
- Design Vlaanderen | Design Vlaanderen promoot designers en hun ontwerpen en stimuleert bedrijven en publiek om design te gebruiken.
- Gynaika | Gynaika vzw heeft aandacht voor vrouwelijke kunstenaars, voor diversiteit van cultuur, voor sociale aspecten in de kunstwereld en voor sociaalartistieke projecten. De vereniging beschikt over een databank voor vrouwelijke kunstenaars waarin ze hun gegevens en beeldmateriaal ter beschikking stellen.
- Breedbeeld | Is fotografie jouw favoriete hobby en wil je eens deelnemen aan een wedstrijd of tentoonstelling? Heb je een belangrijke gebeurtenis gefilmd en weet je niet hoe je de beelden nog wat kunt bijwerken? Of zijn multimedia jouw ding? Dan is het Centrum voor Beeldexpressie jouw aanspreekpunt!
- Kunstenpunt | Kunstenpunt (voorheen BAM - instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst)Voor ondersteuning, informatie, documentatie en onderzoek rond audiovisuele en beeldende kunsten kun je terecht bij BAM.
- Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) | Het Vlaams Audiovisueel Fonds ondersteunt nieuwe audiovisuele creaties in en internationale coproducties met Vlaanderen. Hier kun je premies aanvragen voor opleidingsinitiatieven, scenario-, ontwikkeling-, productie- en promotiesteun.
Andere steunpunten
- Koning Boudewijnstichting | De Koning Boudewijnstichting lanceert jaarlijks projectoproepen waarbij ze verenigingen, instellingen en individuen vraagt om rond een bepaald thema een initiatief voor te stellen dat de stichting financieel kan ondersteunen. Doel is steeds dat de samenleving er beter van wordt.
- SMartbe | Professionele oplossingen voor creatieve beroepen.
Kunstenaars en creatievelingen kunnen bij SMartBe rekenen op een zakelijke begeleiding en ondersteuning. SMartBe gidst je door de soms onoverzichtelijke papierberg. Ze maken de beroepsactiviteiten van kunstenaars een stuk eenvoudiger. Kunstenaars kunnen via hen veilig en legaal werken. Ook beginnende kunstenaars die op de wip zitten tussen amateur en professioneel kunnen bij hen terecht voor meer info over het kunstenaarsstatuut en wat daar zoal komt bij kijken. Zo kan de kunstenaar zich zonder zorgen concentreren op zijn creatieve activiteit. - Vlaams Studie- en Documentatiecentrum voor vzw's (VSDC) | Dit centrum wil de vele organisaties en verenigingen die niet als doel hebben winst te maken, begeleiden op juridisch, boekhoudkundig, fiscaal en sociaal vlak.
- Avansa | Avansa coördineert en organiseert cursussen voor volwassenen tot in alle uithoeken van de regio. De cursussen zijn niet-beroepsgericht en worden georganiseerd in de vrije tijd van deelnemers. Daarnaast start de organisatie projecten op binnen het buurtwerk en de sociaalartistieke sector.
De stad stelt heel wat infrastructuur ter beschikking voor particulieren, verenigingen of bedrijven. Plan je een lezing, vergadering, concert, feest,... en zoek je daar een ruimte voor? Zoek je een geschikte repetitieruimte voor jouw muziekgroep? Dan kan je via www.kortrijk.be/lokalenwegwijzer op zoek naar het passende lokaal en je kan bovendien online een reservatie aanvraag indienen.
Heb je nog vragen i.v.m. het gebruik van lokalen in Kortrijk dan kan je jouw vraag stellen op het centraal infopunt lokalen lokaal@kortrijk.be of Meldpunt/1777.
Organiseer je een congres? Dan kan je ook de hulp inroepen van Meet in Kortrijk.
- Wat is de beste datum voor mijn evenement?
- Kan ik materiaal lenen?
- Hoe doe ik mijn aanvraag
- ....
Alle informatie over organiseren in Kortrijk vind je hier