Op vrijdag 20 december worden de United Spurs Awards 2024 uitgereikt.
Hoe kan je jouw stem uitbrengen?
Hieronder vind je een overzicht van alle genomineerden per categorie. Scroll helemaal tot beneden voor het stemformulier. Er zijn 4 categorieën waarvoor je jouw stem kan uitbrengen.
Je kan jouw stem uitbrengen tot en met 17 november 2024.
Stem via onderstaand formulier en bepaal mee wie de winnaars worden.
De winnaars worden tijdens de uitreiking van de United Spurs Awards op vrijdag 20 december om 21u30 in evenementenhal Depart bekend gemaakt.
Programma
- Vanaf 18u: Walking dinner (60 euro - eten en drank inbegrepen)
- 21u30: Uitreiking Awards
- 22u30: Coverband Sisters Act
- 00u00: DJ
- 02u00 Einde
Wil je erbij zijn vanaf het walking dinner? Reserveer snel je plaats op United Spurs Awards - aankoop walking dinner | Kortrijk
Toegang voor de awardshow en afterparty (coverband en dj) is gratis.
Spur of the Year
Spur of the year
Volleybal
Team Balti Kortrijk Spurs - heren A
Team Balti Kortrijk begon het seizoen in nationale heren 2 met steile ambities en kon die ook waarmaken. Het werd met hun knap samengestelde herenploeg kampioen in de reeks. Meteen kan het samen met Marke-Webis als promovendus de Kortrijkse eer hoog houden op dit hogere niveau in een nieuwe reeks. Balti Spurs maakt onderdeel uit van de United Spurs familie. Het probeert binnen het volleybal steeds professioneler voor de dag te komen. In enkele jaren tijd slaagde de club erin zich te nestelen binnen het kransje topploegen net onder de Belgische liga-afdeling.
Balti Kortrijk Spurs is een ambitieuze familieclub die probeert om iedereen op zijn eigen niveau volleybal aan te bieden. Dit betekent dus volleybal op nationaal, provinciaal, recreatief, beachvolley en G-sport niveau voor 6 tot 66 jaar.
Spur of the year
Duatlon/Marathon
Camille Watteyne
Deze veelzijdige topatlete behaalde topresultaten in de loodzware sportdisciplines duatlon en marathon. Het harde trainingslabeur resulteerde in grensverleggende prestaties.
1ste plaats Duatlon Kortrijk
Nieuw persoonlijk record op de halve marathon —> 1u 21min 44sec
Nieuw persoonlijk record op de marathon —> 2u 54min 11sec
‘Small but brave’ is Camilles leuze want ‘klein maar dapper’ mag zij zeker genoemd worden. Maar het respect voor haar prestaties is groot.
Zij houdt van haar sport en gelooft in haar kunnen. Dat geloof doet bij haar bergen verzetten, ook al is de uitdaging groot en de volharding zwaar. Haar lichaam is zo in staat tot heroïsche prestaties.
Spur of the year
Ulta-marathon
Michiel Van Der Bauwhede
De 32-jarige langeafstandsloper Michiel Van Der Bauwhede legt zich toe op uitzonderlijke uitdagingen en slaagt ook in zijn opzet om grensverleggende prestaties te leveren.
Zo werd hij begin juli 2024 winnaar van de Al Andalus Ultimate Trail. Hij legde er
230 km af in 5 dagen, 23 uur, 11 minuten en 10 seconden, een topprestatie.
Eind oktober 2023 werd hij al winnaar van de Bruges marathon in 2u28, een persoonlijk record.
In Kortrijk won hij de Bruggenloop 5 km.
Nog mooie overwinningen dit seizoen waren Dwars over de Mandel 5 km en de halve marathon van Luxemburg in een tijd van 1u13. Hij behaalde tot slot nog tal van ereplaatsen.
Michiel is een doorzetter, topmens en topatleet in hart en nieren. Het zijn eigenschappen die hij overhoudt uit zijn eerdere carrière als ex- wielrenner in de categorie elite zonder contract.
Spur of the year
Trailrunning en skyrunning
Ann Andries
Via een start-to-marathon en vervolgens een start-to-trail initiatief verloor Ann haar hart aan het trailrunnen. Tijdens de coronaperiode kwam er veel tijd vrij en kon ze opbouwen naar ultra afstanden. Skyraces waren een volgende uitdaging want deze zijn technischer en tellen meer hoogtemeters: je gaat tot boven de 2000 meter ... Haar eerste wedstrijd was het WK masters dat plaatsvond in Vouzela in Portugal. Over 55 km moesten 3300 hoogtemeters overwonnen worden. Het was afzien, maar wel met een mooi resultaat: zilver in haar leeftijdscategorie.
Haar tweede skyrace was het Belgisch kampioenschap in Oostenrijk. Op het BK nam Ann deel aan de skyrace ultra 56 km, met 3800 hoogtemeters en een aantal pittige klauterstukken.
Deze trail was zowel voor de Nederlanders als voor de Belgen het nationaal kampioenschap. Ann eindigde op de vierde plaats na twee jonge Nederlandse vrouwen en een Braziliaanse, en werd zo Belgisch kampioene ultra afstand.
Dankzij haar plaats op het WK is Ann nu ook geselecteerd voor de Skyrunner World series skymasters in Spanje.
Spur of the year
Volleybal
Marke Webis
Sinds seizoen 2011/2012 is deze club actief als de nieuwe fusieclub VT Marke-Webis Wevelgem, geboren uit de drie regioclubs Marke, Wevelgem en Bissegem VT.
Marke-Webis is een vaste waarde in 1ste nationale. Het werd dit jaar een grand cru seizoen waarbij de ploeg outstanding was. De ploeg kon in de seizoenen ‘22-23’ en ’23-’24, tweemaal op rij dus, knap de titel binnenrijven, maar wou toch de overstap naar de ligareeks niet wagen. Met dezelfde ingrediënten en gretigheid kon de club dit jaar het kunstje herhalen, geen evidentie. Marke-Webis slaagde er telkens in om Brabo Antwerp, de gedoodverfde kandidaat-kampioen, achter zich te houden.
International Spur of the Year
International Spur of the year
Hockey
Arthur De Sloover
Arthur De Sloover uit Kortrijk is een hockeyspeler. Al sinds zijn vierde heeft hij een passie voor deze sport. Zijn jeugdjaren, van 2001 tot 2014, bracht hij door in de Saint-Georges Hockey Club.
Met zijn thuisstad Kortrijk onderhoudt hij een nauwe band, ook al woont hij voor zijn sport in Antwerpen.
Arthur De Sloover boekte met de Belgische ploeg reeds heel wat successen. Hij heeft een voorbeeldfunctie voor de jeugd en zelfs voor iedereen die met hockey bezig is. De wilskracht die hij aan de dag legt om zijn doel te bereiken, is ongezien. In juli, aan de vooravond van de Olympische Spelen, toonde hij zich nog in Kortrijk van zijn beste kant in een oefentreffen tegen Zuid-Afrika.
Tijdens de 30ste Olympische Zomerspelen in Parijs was er één West-Vlaamse zekerheid: de Red Lions met Arthur De Sloover zouden meestrijden voor de medailles, maar die werden nipt gemist toen de Red Lions strandden in de kwartfinales tegen Spanje.
International Spur of the year
Voetbal
Charles Vanhoutte
Charles Vanhoutte, geboren en getogen in Kortrijk, is voetballer die onder contract staat bij Union Sint-Gillis.
Charles zette afgelopen seizoen samen met zijn team opnieuw indrukwekkende resultaten neer: winnaar beker van België, 3e in Belgische Pro League, deelname Europa League (3e in groepsfase) en winnaar van de Supercup tegen Club Brugge.
Vanhoutte doorliep de jeugdreeksen van KSC Wielsbeke en Zulte Waregem en kwam ten slotte in de jeugdopleiding van Cercle Brugge terecht.
Na zijn uitleenbeurt bij Tubize werd hij een vaste waarde bij Cercle Brugge, dat hem in december 2020 een contractverlenging tot 2023 gaf. Na afloop van het seizoen 2020/21 won hij de prijs voor de beste Cercle-speler van het seizoen.
Zijn kleinere gestalte compenseert hij met zijn loopvermogen en harde zelfdiscipline, een felle Kortijkzaan maar ook een topper in eerste klasse en een leidersfiguur.
International Spur of the year
Wielrennen
Harm Vanhoucke
In 2016 reed Vanhoucke voor de opleidingsploeg van Lotto Soudal en won als belofte de Ronde van Lombardije. In 2019 werd hij prof. In dat eerste profjaar reed hij meteen de Ronde van Spanje.
Hij behaalde in de Giro zijn beste prestaties. In 2020 en 2021 werd Vanhoucke derde in een rit, in 2022 werd hij vierde. Dit jaar nam Harm deel aan de Tour de France.
Vanhoucke verlaat na dit seizoen Lotto-Dstny en tekent een contract voor twee seizoenen bij Q36.4, een Zwitsers Pro Cycling team, een team met veel potentieel.
Het is zijn doel om beter te worden in rittenkoersen én zich meer te focussen op algemene klassementen, te beginnen met wedstrijden als de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland. Met zijn klimmerscapaciteiten mag hij die ambities zeker koesteren.
Social Spur
Social Spur
Basketbal
Girls Got Grit Basketball
Girls Got Grit Basketball kan je tijdens de trainingssessies aan het werk zien in de sporthal van Rhizo sportschool Kortrijk.
Deze nieuwe sociaal-sportieve vereniging is een open organisatie. De missie was om een groeiende basketbal community op te richten waar iedereen zichzelf kan en mag zijn.
Vanuit plezier en ontmoeting creëren de initiatiefnemers een inclusieve meisjesploeg waar iedereen zich welkom voelt. Daarnaast bieden ze (ex-)basketters de ideale gelegenheid om zich volledig uit te leven op het basketbalveld.
Zij bieden een veilige en ondersteunende omgeving waarin speelsters van alle niveaus vrijblijvend kunnen samenkomen om te trainen, te spelen en elkaar te inspireren. Ze moedigen aan om nieuwe mensen te leren kennen en deel uit te maken van hun groeiende community.
Social Spur
Voetbal
Vzw Nieuwkomers
Vzw Nieuwkomers is een sociaal-sportieve organisatie, opgericht door Dalmar Yussuf. Als niet-begeleide minderjarige kwam Yussuf in 2011 naar België. In Somalië speelde hij graag voetbal, en die hobby wilde hij hier graag verder beoefenen. Al snel werd hij geconfronteerd met obstakels die het moeilijk maakten om aansluiting te vinden bij een sportvereniging. Uit die ervaring is Vzw Nieuwkomers ontstaan.
De hoofdactiviteit van Vzw Nieuwkomers is voetbal. Voetbal is voor hen een middel om nieuwkomers te integreren in onze mooie stad. Iedereen is welkom en ze verlagen drempels om deel te nemen. Momenteel heeft de organisatie al zo’n 80 deelnemers.
Social Spur
Lopen, fietsen en zwemmen
Team Next
Team Next zette een sportproject op poten voor en door (ex-)kankerpatiënten uit regio Kortrijk die streven naar een duurzaam aanbod van verschillende sportdisciplines .
Zij gaan volledig op eigen tempo (weer) aan het sporten, met als doel deelname aan de kwarttriatlon Kortrijk.
Eerder was er al de deelname aan de trio kwarttriatlon met 3 teams en 2 individuele sporters die de hele trio triatlon deden, waarvan 1 dame op het podium eindigde.
Door opnieuw of blijvend te sporten en bewegen, probeert Team Next bij te dragen aan de opbouw van immuniteit, krachtopbouw na een behandeling, mentaal terug sterker te staan en de kans op herval te verkleinen. Dit alles gebeurt volledig binnen de mogelijkheden van het lid en onder begeleiding van een onco-revalidatiecoach.
Social Spur
Urban sports
BRAVE
BRAVE is een vzw met een sociaal-sportieve werking die (urban) sport- en beweegactiviteiten organiseert. De vzw richt zich op groepen die meer drempels ervaren en niet automatisch de weg vinden naar een sportclub.
Maandelijks organiseert BRAVE een Girl take-over in het skatepark Tranzit in Kortrijk. De meisjes kunnen er skaten, steppen, slacklinen, klimmen, BMX’en, enzovoort. Occasioneel nodigt BRAVE een lokale sportorganisatie uit om er de meisjes mee te laten kennismaken. Enkele voorbeelden: Girls got grit (recreatief basketbal voor meisjes), Da Jim (sport community voor meisjes) en AiKo (jeugdwelzijnswerk Kortrijk).
De beste prestatie van het afgelopen jaar is dat meisjes keer op keer terugkomen naar de activiteiten. Dit toont aan dat er een veilige en inspirerende omgeving is gecreëerd waarin ze zich thuis voelen en groeien.
Door het aanbieden van veilige en inclusieve (urban) sportactiviteiten, creëert BRAVE kansen voor persoonlijke groei, zelfvertrouwen en vaardigheidsontwikkeling bij jongere tienermeisjes. De focus ligt op sociale rechtvaardigheid, gecombineerd met een hands-on aanpak die meisjes inspireert om zichzelf te (kunnen) zijn en de representatie van vrouwen in sport vergroot.
G-Spur
G-Spur
Divers: zwemmen, atletiek, voetbal, bocce, tafeltennis...
De Hoge Kouter
De Hoge Kouter ligt in de wijk Lange Munte. De G-sportclub is al vanaf het begin betrokken bij de Special Olympics en steevast bij de grootste deelnemende clubs tijdens de nationale spelen. Enkele van de atleten wonen in Kortrijk, maar het werkingsgebied is vooral Zuid-West-Vlaanderen. De Hoge Kouter zet jaar na jaar Kortrijk mee op de kaart binnen Special Olympics, zowel nationaal als internationaal. Vorig jaar namen 5 deelnemers van De Hoge Kouter deel aan de internationale Special Olympics World Games in Berlijn.
De ruim 40 atleten van De Hoge Kouter behaalden medailles in verschillende disciplines. Onder andere goud voor de netbalploeg, zilver voor de voetbalploeg en brons in het paardrijden.
Daarnaast neemt de Kortrijkse instelling jaarlijks deel aan tornooien in bijvoorbeeld tafeltennis, voetbal, maar ook skiën waar we de atleten telkenmale zien schitteren.
Met de nationale spelen van 2025 in Kortrijk in het vooruitzicht wil De Hoge Kouter de jarenlange inspanningen bij de Special Olympics een extra boost geven.
G-Spur
G-judo
Judo Kortrijk
De volledige groep G-judoka's verdienen de nominatie voor deze award. Voor velen van deze jongeren is het een grote stap om een fysieke hobby te beoefenen en dit op een tatami. Iedere week op de mat komen is voor hen een grote overwinning!
Ann Govaere richtte vorig jaar deze G-werking op en verdient een pluim om dit initiatief op te starten en mogelijk te maken in de club Judo Kortrijk.
Vriendschap, inzet en doorzettingsvermogen zorgen voor verbinding en vergroten het zelfvertrouwen van de sporters.
G-Spur
Divers: voetbal, marathon, petanque, wielrennen,...
Dovenclub De Haerne
Dovenclub De Haerne Kortrijk is een club waar doven en slechthorenden op een ongedwongen manier in contact kunnen komen met elkaar. Iedereen is welkom: doven, slechthorenden, mensen die op latere leeftijd doof of slechthorend zijn geworden ... De Vlaamse Gebarentaal is het belangrijkste communicatiemiddel.
Sport is hierbij een middel om de leden samen te brengen in een aangename sfeer. Meedoen aan competities en sportieve doelen stellen, helpen de club en haar leden om beter om te gaan met de beperking.
In het afgelopen jaar werden mooie resultaten behaald. Enkele leden van Dovenclub De Haerne werden geselecteerd om met de Belgische voetbalploeg deel te nemen aan het Europees Kampioenschap in Turkije waar ze een 8ste plaats behaalden.
Een lid van de club, Dieter Coussement, zal deelnemen aan het Wereldkampioenschap Marathon op 15 december 2024 in Taipei (Taiwan).
Sport en ontmoeting zijn belangrijk binnen deze club waar gelijkgezinden met hun beperking elkaar motiveren om toch het beste uit zichzelf te halen.
G-Spur
Volleybal-Netbal
Balti Kortrijk Spurs
Bij zijn deelname aan de Special Olympics Belgium in ’23 in Mechelen behaalde dit team opnieuw een bronzen medaille. Balti is trots op zijn atleten die als G-specials ieder jaar opnieuw een medaille halen, telkens in een hogere categorie.
Tijdens de Special Olympics Belgium 2024 in La Louvière behaalden de specials andermaal brons én de beker fair play.
In 2025 liggen de ambities nog hoger aangezien de Special Olympics Belgium dan plaatsvinden in Kortrijk.
Balti Kortrijk Spurs is trots om als eerste volleybalclub in West-Vlaanderen ook een G-netbalploeg onder zijn vleugels te hebben.
Teamspirit beleven en gezamenlijk streven naar een doel door zich sportief in te zetten, zijn bepalend voor de goede sfeer die er steeds heerst tijdens de Specials.