Op basis van artikel 29quater van de Wegverkeerswet kunnen steden en gemeenten administratieve geldboetes opleggen voor beperkte snelheidsovertredingen. Beperkte snelheidsovertredingen zijn overtredingen waarbij de maximum toegelaten snelheid van 30 km/u en 50 km/u met niet meer dan 20 km/u wordt overgeschreden (na correctie van de technische tolerantiemarge van 6 km/u). Hiervoor werden bijzondere politieverordening aangenomen door de gemeenteraad.
Het bedrag van de boete is wettelijk vastgelegd en kan niet gewijzigd worden, ook niet door de sanctionerend ambtenaar.
In onderstaande tabel vindt u per vastgestelde/gecorrigeerde snelheid het boetebedrag terug. De vastgestelde/gecorrigeerde snelheid staat vermeld op het proces-verbaal
Je kan de boete betalen via een bankoverschrijving met de gegevens die je terugvindt op de brief die je hebt ontvangen samen met het proces-verbaal of bestuurlijk verslag. Het is verplicht om de correcte gestructureerde mededeling te vermelden. Zonder deze gestructureerde mededeling zal uw betaling niet gelinkt worden aan uw boete en loopt de procedure verder. Betalingen per cheque of in contanten worden niet aanvaard.
Je dient de boete te betalen binnen de 30 dagen nadat je een betalingsuitnodiging hebt ontvangen.
Je kan een afbetalingsplan aanvragen. Je kan je hiervoor richten tot de financiële dienst via het e-mailadres ontvangsten@kortrijk.be. Gelieve in de mail als onderwerp je dossiernummer op te geven (GAS5/XX/202X/XXXX) en alsook een concreet voorstel te formuleren. Na goedkeuring van de financieel directeur zal je hiervan een antwoord ontvangen.
Je zal een eerste betalingsherinnering ontvangen. Indien de betaling daarna nog uitblijft, zal je een tweede betalingsherinnering ontvangen met bijkomende kosten. Als je aan deze tweede herinnering geen gevolg geeft, zal het openstaande bedrag worden ingevorderd door een gerechtsdeurwaarder. De kosten van deze procedure worden je ook in rekening gebracht.
Je kan via het verweerformulier de feitelijke bestuurder doorgeven binnen 30 dagen vanaf de datum van de kennisgeving.
Rechtspersonen zijn verplicht de bestuurder van het voertuig op het moment van de overtreding door te geven. Doe je dit niet, dan kan een rechtspersoon strafrechtelijk vervolgd worden op basis van artikel 67 ter en 29 ter Wegverkeerswet en riskeer je een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden en/of een geldboete van 200 euro tot 4000 euro.
Je kan de boete betalen of het verweerformulier melding maken van de identiteit van de bestuurder.
Vermeld in dat formulier de identiteit van de onmiskenbare bestuurder op het moment van de overtreding. Je kan dit doen binnen een termijn van 30 dagen te rekenen vanaf de dag waarop je als houder van de kentekenplaat kan aantonen dat je niet de bestuurder was op het ogenblik van de feiten. Doe je dit niet en wordt de boete niet betaald, dan kan je strafrechtelijk vervolgd worden op basis van artikel 67 bis en 29 ter Wegverkeerswet en riskeer je u een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden en/of een geldboete van 200 euro tot 4000 euro.
Je kan op twee manieren verweer indienen: bij voorkeur via het verweerformulier of per post door een brief te sturen naar Stad Kortrijk - Team GAS, Grote Markt 54 8500 Kortrijk.
Indien je niet akkoord gaat met de overtreding, kan je enkel en alleen verweer indienen via het verweerformulier of per post. Een mondelinge verdediging is niet mogelijk, noch telefonisch noch in persoon.
Je kan verweer indienen binnen 30 dagen vanaf de datum van de kennisgeving van de brief waarin de sanctionerend ambtenaar je op de hoogte brengt van de overtreding.
Het is de sanctionerend ambtenaar die autonoom beslist of het verweer wel of niet wordt aanvaard.
De sanctionerend ambtenaar dient binnen negentig dagen na de dag waarop hij de verweermiddelen van de overtreder heeft ontvangen, een beslissing te nemen.
Je moet de boete niet betalen voordat u antwoord van de sanctionerend ambtenaar heeft ontvangen.
Je kan binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing beroep aantekenen bij de politierechtbank. De contactgegevens van de bevoegde rechtbank kan je in de beslissing vinden. De politierechtbank oordeelt over de wettelijkheid en de proportionaliteit van de opgelegde administratieve geldboete. De rechter kan de opgelegde administratieve geldboete bevestigen of herzien. De beslissing van de politierechtbank is niet vatbaar voor hoger beroep.
Heb je het antwoord op jouw vraag niet gevonden? Vul dan het vragenformulier hieronder in.