Risotto met daslook, asperges en champignons

Risotto met daslook

Bereidingstijd
30 minuten

Ingrediënten

  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 6 asperges, in stukjes gesneden
  • Twee handenvol daslookbladeren
  • 500 g gemengde wilde paddenstoelen
  • 300 g Arborio risottorijst
  • 1,5 liter hete groentebouillon
  • 40g geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas
  • 15 g boter
  • Sap van een halve citroen
  • Verse tijm
  • Daslookolie (voor afwerking)

Werkwijze

Bereid de ingrediënten voor:
Snijd de stelen van de daslookbladeren af. Leg de bladeren opzij en snijd de stelen.
Pers de knoflookteentjes en snipper de uien fijn.
Snijd de asperges in hapklare stukjes.
Maak de gemengde wilde paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
Rasp de Parmezaanse of Pecorino kaas.
Pers het sap uit een halve citroen.


Risottorijst en Ui Fruitig Bakken:
Verhit wat olie in een pan en fruit de Arborio rijst en gesnipperde uien samen tot de rijst licht gebruind is en de uien glazig worden.


Champignon en Knoflookbasis:
Voeg geperste knoflook, paddenstoelen en gehakte daslookstelen toe aan de pan, roer gedurende ongeveer een minuut. Giet de hete groentebouillon erbij en roer. Laat het sudderen, waarbij de smaken worden opgenomen, en blijf gedurende het kookproces meer bouillon toevoegen indien nodig.

Blijf roeren en geleidelijk bouillon toevoegen tot de rijst gaar is en een romige textuur heeft (ongeveer 25-30 minuten).


Gebakken Paddenstoelen, Daslook en Asperges:
Bak in een aparte hete pan de gemengde wilde paddenstoelen met boter en verse tijm gedurende ongeveer 5 minuten.
Voeg de gehakte asperges toe aan de gebakken paddenstoelen en bak verder tot de asperges gaar zijn.
Hak de daslookbladeren grof en voeg ze toe aan de gebakken paddenstoelen en asperges.


Laatste Bereiding:
Roer de gebakken paddenstoelen, asperges en het grootste deel van de geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas door de risotto.
Knijp het citroensap erin en breng op smaak met zout en peper naar smaak.
Werk het gerecht af met een scheutje daslookolie.
Serveer de risotto met extra geraspte kaas erbovenop.
Garneer eventueel met daslookbloemen indien beschikbaar.