Als je van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 u en 18.00 u. op straat in de blauwe zone wil parkeren, is je parkeertijd beperkt.
Parkeerwachters controleren op verschillende tijdstippen de geparkeerde wagens. Als er geen correct ingestelde blauwe parkeerschijf ligt, maken zij een “naheffing blauwe zone” op. Deze naheffing bedraagt € 25 en geldt voor een halve dag. Hiermee kan je dan een hele voormiddag (van aanvang parkeerduurbeperking tot 13.00 u.) of namiddag (13.00 tot einde parkeerduurbeperking) parkeren.
Standaard kan je in de blauwe zone 2 uur gratis parkeren, tenzij een onderbord je een langere of kortere parkeerduur biedt. Het enige wat je moet doen, is je parkeerschijf correct instellen en aan je voorruit plaatsen.
Stel de schijf in op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst.
Met een bewonersvergunning kan je in je woonomgeving parkeren zonder een ticket of een parkeerschijf voor te leggen.
VOOR WIE?
Bewoners uit volgende straten hebben recht op 1 bewonersvergunning:
- Marktplein
- Kerkstraat
- Gen.Eisenhowerstraat
- 12e Liniestraat
- Kon.Elisabethstraat
-
Kortrijksestraat
Bewoners uit volgende straten hebben recht op 2 bewonersvergunningen:
- Heilig Hartstraat
- Gen.Eisenhowerstraat tot kruispunt Kortrijksestraat
- Kortrijksestraat tot kruispunt met Gen. Eisenhowerstraat
- Kon.Albertstraat
- Harelbeeksestraat
- Kongostraat
- Kattestraat (huisnr. 2-12 en 1-7)
-
Leiestraat (huisnr. 126-138 en 133-143)
De bewonerskaarten zijn geldig in de volledige blauwe zone.
Als jouw straat niet is vermeld in bovenstaande lijst, dan heb je geen recht op een bewonersvergunning.
KOSTEN
De eerste bewonersvergunning is gratis. Voor de 2e bewonersvergunning betaal je 25 euro per jaar.
Tot het einde van de werken in de kern van de gemeente Kuurne, kunnen bewoners uit de Harelbeeksestraat een 2e bewonersvergunning gratis krijgen.
Ook de inwoners van de Gen. Eisenhowerstraat tot kruispunt met Kortrijksestraat en van de Kortrijksestraat tot kruispunt met Gen. Eisenhowerstraat kunnen een tijdelijke 2de gratis parkeerkaart krijgen.
HOE AANVRAGEN?
Je kan de bewonersvergunning aanvragen via ons e-loket of maakt hiervoor een afspraak aan ons loket.
Hiervoor hebben we volgende zaken nodig:
* Rijksregisternummer van de bewoner
* Inschrijvingsformulier van de wagen
* Eventueel attest van hoofdgebruik/verzekeringsdocument (indien de wagen niet op eigen naam staat)
MEER INFO
Vanaf wanneer kan ik na de aanvraag dan parkeren?
Hou rekening met een verwerkingstijd van 3 werkdagen. De startdatum staat steeds vermeld op de vergunning.
Welk document leg ik aan de voorruit van mijn voertuig?
Er wordt geen fysieke kaart uitgereikt en er hoeft niets aan de voorruit van het voertuig te liggen. Het toezicht gebeurt elektronisch. Met andere woorden: jouw nummerplaat wordt opgenomen in de handcomputer van het toezichtspersoneel. Als jouw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je wel nog een bevestigingsbrief.
Wat als ik wijzig van nummerplaat of een vervangwagen heb?
In dat geval kan je jouw nummerplaat zelf wijzigen via het e-loket. Let op. De nieuwe nummerplaat is pas geldig van zodra wij de aanvraag hebben verwerkt en je hierover een goedkeuring ontvangt.
Ben je in het bezit van een parkeerkaart voor personen met een handicap? Dan heb je recht op gratis en onbeperkt straatparkeren op plaatsen voorbehouden voor personen met een handicap. Deze plaatsen zijn aangeduid met signalisatie.
Daarnaast mag je n Kuurne met een parkeerkaart voor personen met een handicap binnen een blauwe zone, onbeperkt parkeren in de tijd. Op de Shop&Go parkeerplaatsen geldt de parkeerduurbeperking van 30 minuten ook voor personen met een handicap.
Hoe gebruik je de kaart:
- De kaart moet je leggen achter de voorruit van je auto, zodat de voorzijde (dit is de zijde met vervaldatum) steeds duidelijk zichtbaar is voor controle.
- Het gedeelte met de foto hoeft, behalve op verzoek, niet getoond te worden. De kaart is strikt persoonlijk. Ze kan enkel gebruikt worden als de houder van de kaart door het geparkeerde voertuig vervoerd wordt of wanneer de houder het voertuig zelf bestuurt.
- In geval van misbruik kan de kaart door een bevoegd agent ingehouden worden en teruggestuurd naar de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Deze laatste kan beslissen om geen nieuwe kaart af te leveren tijdens de 6 maanden die volgen op de datum van intrekking.
- Voor meer info over het gebruik van de parkeerkaart, lees hier het Ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor mensen met een handicap.
Voor een korte boodschap kan je jouw wagen gratis 30 minuten parkeren op een Shop&Go parkeerplaats.
Deze parkeerplaatsen worden aangeduid met het bord E9 (blauw bord, witte ‘P’) en met het onderbord “30 min.” en een groene belijning op het wegdek. Een intelligente sensor in het parkeervak registreert je parkeerbewegingen. Je hoeft geen blauwe parkeerschijf te leggen. De parkeerduurbeperking van 30 minuten geldt ook voor de houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap. Sta je langer dan de gratis parkeertijd, dan kan een parkeerwachter een naheffing opmaken. Deze naheffing bedraagt € 25 en geldt voor de voormiddag (van aanvang parkeerduurbeperking tot 14u00) of voor de namiddag (van 14u00 tot einde parkeerduurbeperking).
Modaliteiten zijn geldig van maandag tot en met zaterdag van 09u tot 19u.
Klik op het icoontje linksboven van onderstaande kaart om de legende te openen en lagen aan of uit te vinken.
Deze kaart is louter ter visualisatie. Of je effectief mag parkeren op een locatie, kom je te weten door rekening te houden met de signalisatie ter plaatse en de wegcode.