VISIE

INCLUSIEF

De publieke ruimte moet een plaats zijn waar iedereen gelijke kansen krijgt om samen te exploreren en te spelen.​ Kinderen en jongeren met verschillende ​leeftijden​, mogelijkheden​, achtergronden​, culturen​, kleuren, gender​, seksuele oriëntaties​, levensovertuigingen​ en levensstijlen​ vormen samen onze jonge opgroeiende stad. 

speloen

SPELEN VOOR IEDEREEN

Een speelplek waar alle kinderen elkaar kunnen ontmoeten én samen spelen, moet een speelplek voldoen aan drie voorwaarden:

  • Iedereen is 100% welkom;
  • De meeste plekken met de speelaanleidingen zijn bereikbaar voor iedereen;
  • 100% inclusieve speelwaarde aanwezig.

REALISTISCHE AANPAK

Het uitwerken van deze visie heeft natuurlijk een financiële impact. Daarom moet de stad keuzes maken en in stappen werken over de jaren heen. De stad zet in op een maximum aan beschikbaarheid. Heel specifiek streeft de stad naar een speelzone binnen een straal van 400 meter van de woonplaats van elke gezinswijk. We werken binnen het speelruimtebeleid met verschillende schaalniveaus:

  • Straatniveau: spelen op dit niveau gaat over spelen in voortuinen, op de stoep, op straat, op een pleintje in de straat. Heel zelden worden spelprikkels aangebracht in op dit niveau;
  • Buurtniveau: terrein met beperkte draagkracht: beperkte oppervlakte, bruikbaar voor de directe buurt.
  • Wijk- en deelgemeenteniveau: terrein met grotere draagkracht: veelal in combinatie met andere functies en faciliteiten.
  • Stadsniveau: terrein met grote draagkracht: grote oppervlakte, grote bereikbaarheid, uitgebreide inrichting en voorzieningen.

Op die manier bieden we diverse speelzones aan. Van klein en bereikbaar om kinderen een plaats te geven dichtbij huis (buurtniveau op 400 meter van gezinsrijke wijken) tot groot en divers voor een totaalbeleving (stadsniveau).  De speelterreinen met 100% inclusieve speelwaarden worden voorzien op wijk- en stadsniveau. We zorgen hierbij voor een goede spreiding van en bewuste keuzes voor inclusieve samenspeelplaatsen in onze stad. Ook speelterreinen die gelegen zijn bij specifieke instellingen of organisaties krijgen een bewuste inclusieve invulling. Bij de speelzones op lager niveau streven we naar de beste versie, maar kunnen we op basis van de grootte van de locaties en de budgetten niet garanderen om overal het ideaal plaatje aan te bieden.

We zorgen ook voor een grote variatie aan speelmogelijkheden op verschillende plekjes in de wijken, waardoor iedereen in het dorp of in de wijk een plekje volgens interesse of mogelijkheden heeft. We houden rekening met de keten van toegankelijkheid . De ketting is zo sterk als de zwakste schakel.

  • Het netwerk binnen de stad die de publieke domeinen ontwerpt en onderhoud, de routes ernaartoe en de aansluiting op de omgeving, de communicatie,…  dragen de verantwoordelijkheid voor het aanbod
  • Het aanbod moet op een verantwoordelijke, creatieve en actieve manier gebruikt worden.