Heb je dringend hulp nodig, bel dan het noodnummer 112.
Over het zorgaanbod
Mondhygiënisten en tandartsen zijn beide zorgprofessionals met expertise in mondgezondheid. Zowel mondhygiënisten als tandartsen zijn belangrijk voor de mondgezondheid, maar verschillen in opleiding en taken.
Een mondhygiënist richt zich op preventieve zorg. Dit betekent dat ze tandheelkundige problemen voorkomen. Dit gebeurt onder andere door tanden te reinigen, tandsteen te verwijderen en voorlichting over mondhygiëne te geven.
Een tandarts is verantwoordelijk voor het diagnosticeren en behandelen van tandheelkundige aandoeningen, zoals het vullen van cariës (gaatjes), het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen en tandextracties.
Voor een optimale mondgezondheid is een goede samenwerking tussen de mondhygiënist en tandarts essentieel. Hoewel beide een verschillende rol vervullen, vullen ze elkaar perfect aan. Samenwerking zorgt ervoor dat problemen vroeg opgespoord worden en er snel kan worden ingegrepen. Deze samenwerking zorgt voor een holistische benadering van mondzorg, waarbij het resultaat gericht is op een gezonder gebit en een beter algemeen welzijn voor de patiënt.
De eerstelijnszone Kortrijk-Kuurne-Harelbeke heeft een lokale wegwijs in zorg en welzijn ontwikkeld.
Bekijk hier een overzicht van de tandartsen in Kortrijk.
De eerstelijnszone Kortrijk-Kuurne-Harelbeke heeft een lokale wegwijs in zorg en welzijn ontwikkeld.
Bekijk hier een overzicht van de huisartsen in Kortrijk .
Bekijk hier een overzicht van de wachtposten en noodnummers .
Wat is ELPZ of eerstelijnspsychologische zorg?
Eerstelijnspsychologische zorg betreft kortdurende en/of weinig intensieve psychologische interventies die bijdragen tot een algemeen psychisch welbevinden of die ertoe bijdragen het psychisch welbevinden te herwinnen.
Hoe toegang krijgen tot deze zorg?
Eerstelijnspsychologische zorg is direct toegankelijk (zonder voorschrift).
Om terugbetaling te krijgen, moet de patiënt naar een klinisch psycholoog/orthopedagoog gaan die aangesloten is bij een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg die de overeenkomst met het RIZIV heeft ondertekend. Deze netwerken hebben elk hun werkingsgebied en samen bestrijken ze volledig België.
De patiënt kan toegang krijgen tot eerstelijnspsychologische behandeling nadat er een functioneel bilan opgesteld is tijdens (en na) de eerste sessie en in overleg met de arts en de psycholoog/orthopedagoog.
Hoeveel sessies worden terugbetaald?
Het aantal sessies dat we vergoeden per periode van 12 maanden is afhankelijk van je soort netwerk:
- 'Kinderen en Adolescenten' (tot en met 23 jaar): Eerstelijns psychologische ondersteuning: beperkt tot maximaal 10 individuele sessies. Geen limiet op het aantal groepssessies.
- 'Volwassenen' (vanaf 15 jaar): Eerstelijns psychologische ondersteuning: beperkt tot maximaal 8 individuele sessies. Geen limiet op het aantal groepssessies.
Kostprijs?
- Het eerste gesprek is altijd gratis.
- Volgende individuele sessies: 11 of 4 euro indien cliënt recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming.
- Groepssessie 2,5 euro
- Voor jongeren tot en met 23 jaar wordt geen remgeld gevraagd.
Let wel: de meeste psychologen en orthopedagogen hanteren zowel een verlaagd tarief als een privétarief. Een psycholoog/orthopedagoog moet zich houden aan een maximum aantal gesprekken per week waar hij/zij verlaagd tarief kan aanbieden. Vraag vooraf aan uw psycholoog/orthopedagoog wat het tarief is.
Over betalen bij Lijn 1
Alle zorgverstrekkers binnen de praktijk die verstrekkingen doen met recht op terugbetaling van het RIZIV, werken via derdebetalersregeling.
De derdebetalersregeling houdt in dat de zorgverlener de tegemoetkoming van de verplichte ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) rechtstreeks aanrekent aan het ziekenfonds van jou, als cliënt. Je betaalt enkel jouw persoonlijk aandeel.
Er wordt binnen Lijn 1 niet volgens een forfaitair systeem gewerkt, dus alle verstrekkingen zijn per prestatie te betalen (als geen terugbetaalde verstrekking) rechtstreeks aan de zorgverlener.
Ga zeker bij jouw mutualiteit na als je recht hebt op een extra gedeeltelijke terugbetaling via jouw mutualiteit voor de dienstverlening.
De derdebetalersregeling houdt in dat de zorgverlener de tegemoetkoming van de verplichte ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) rechtstreeks aanrekent aan het ziekenfonds van jou, als cliënt. Je betaalt enkel jouw persoonlijk aandeel.