Stedenbouwkundige verordeningen

Bij het bouwen en verbouwen moet je voldoen aan een reeks voorschriften, van RUP's, verkavelingen, maar ook voorschriften van verordeningen. De stad Kortrijk hanteert momenteel de algemene stedenbouwkundige verordening die in werking trad op 24 april 2013 en daarnaast de verordeningen op het vellen van bomen.  

Bekijk de algemene Stedenbouwkundige verordening  

Een korte toelichting over de verordening is terug te vinden in deze presentatie.
Een overzicht van de gewestelijke verordeningen vind je op de site van de Vlaamse Gemeenschap

 

Nieuwe verordening vanaf 1 januari 2025

De algemene stedenbouwkundige verordening werd herzien tot de nieuwe Bouwcode Kortrijk. Deze werd in de gemeenteraad van 8 juli 2024 goedgekeurd en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 10 september 2024. 

De nieuwe Bouwcode is van toepassing voor omgevingsvergunningsaanvragen die ingediend worden vanaf 1 januari 2025.

Bekijk de nieuwe bouwcode

 

Verordening financiële lasten

Naast de nieuwe Bouwcode Kortrijk keurde de gemeenteraad op 8 juli 2024 de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake financiële lasten goed. De publicatie in het Belgisch Staatsblad wordt verwacht begin september. Deze verordening treedt in werking voor omgevingsvergunningsaanvragen die worden ingediend vanaf 1 oktober 2024.

Bekijk de verordening financiële lasten

 

Verordening sociaal wonen

De gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake sociaal wonen werd eveneens goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 8 juli 2024. De publicatie in het Belgisch Staatsblad wordt verwacht begin september. Deze verordening treedt in werking voor omgevingsvergunningsaanvragen ingediend vanaf 1 juli 2025

Bekijk de verordening sociaal wonen

 

Woningtypetoets

Kortrijk gebruikt bij de beoordeling van aanvragen voor eengezinswoningen, meergezins- of kamerwoningen de woningtypetoets (goedgekeurd op 13 september 2010). 
Deze toets bepaalt of het voorgestelde woningtype (eengezinswoning of meergezinswoning, huis of appartement) geschikt is voor de locatie en of het voldoet aan 'goede ruimtelijke ordening'. 

Bekijk de woningtypetoets