Sinds 2018 zijn de bouwvergunning en de milieuvergunning samengevoegd tot één vergunning: de omgevingsvergunning. Je hebt deze vergunning nodig voor milieu, stedenbouw, of beide. Het luik Milieu binnen de omgevingsvergunning heet officieel een Ingedeelde Inrichting of Activiteit (IIOA).
Afhankelijk van de mogelijke impact op het milieu, ben je verplicht om een melding te doen van je project of een aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen. Dat geldt zowel voor projecten van bedrijfseigenaars als voor projecten van burgers op hun privédomein.
Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn voor het uitbaten van een carwash, slagerij, bakkerij of wasserij, het plaatsen van een warmtepomp of installatie van airco, de aanleg van een zwembad waarvoor een bemaling nodig is, het plaatsen van een mazouttank of propaangastank, een schrijnwerkerij en smederij, een standaardgarage of werkplaats, en het houden van meer dan vijf volwassen honden.
Klassen
IIOA's worden ingedeeld in drie klassen, afhankelijk van de hinder voor mens en milieu:
- Klasse 1: meest hinderlijke activiteiten (omgevingsvergunning verplicht)
- Klasse 2: minder hinderlijke activiteiten (omgevingsvergunning verplicht)
- Klasse 3: minst hinderlijke activiteiten (meldingsplicht)
De VLAREM-indelingslijst bepaalt tot welke klasse jouw activiteit behoort.
Weet je niet welke rubrieken op jou van toepassing zijn? Gebruik dan de VLAREM-wegwijzer
Een vergunning of melding aanvragen
Je kan dit digitaal indienen via het Omgevingsloket van de Vlaamse Overheid.
Volg het stappenplan en dien je aanvraag vlot in zonder iets over het hoofd te zien.
Overdracht, stopzetting of verval van een vergunning
De procedure voor de overdracht van een omgevingsvergunning is een administratieve handeling die bepaalt aan welke inrichting de vergunning is gekoppeld. Het is belangrijk om te weten dat via een overname geen wijzigingen aan de vergunning kunnen worden doorgevoerd. Dit betekent dat je geen vergunde activiteiten kunt wijzigen, uitbreiden of milieuvoorwaarden kunt aanvullen of schrappen.
Wat moet je weten bij een overname?
- Geen nieuwe vergunning nodig: Bij de overname van een bedrijf hoef je geen nieuwe omgevingsvergunning aan te vragen. De vergunning kan worden overgenomen, mits de vorige exploitant akkoord gaat en de overdracht mee ondertekent.
- Wijziging van de naam: Als enkel de naam van de inrichting verandert, is een overdracht in principe niet nodig. De naamswijziging wordt wel best meegedeeld aan de vergunningverlenende overheid.
Procedure voor de melding van een overdracht
De procedure voor de melding van een overdracht is beschreven in artikel 97 van het uitvoeringsbesluit omgevingsvergunning. Meldingen moeten digitaal worden ingediend via het omgevingsloket.
Bij meldingen waarbij de rubrieken zijn gewijzigd door aanpassingen in de Vlarem indelingslijst, moeten de geactualiseerde rubrieken in de melding worden opgenomen.
De wetgeving verplicht de exploitant om het verval van de vergunning of de vrijwillige stopzetting van de activiteit te melden.
Wat moet je weten bij stopzetting of verval?
Meldingsplicht: Als de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit gedeeltelijk of volledig stopt, moet dit binnen twee maanden worden gemeld aan de vergunningverlenende overheid.
Procedure
De procedure voor de stopzetting of het verval van een vergunning is beschreven in artikel 98 van het uitvoeringsbesluit omgevingsvergunning.
Meldingen moeten digitaal worden ingediend via het omgevingsloket.
Voor de melding is er geen specifieke procedure. Er hoeft geen beoordeling of beslissing te worden genomen, het is een administratieve handeling.
Een omgevingsvergunningsdossier inkijken
Veelvoorkomende thema's
Wens je meer informatie of heb je een vraag?
Aarzel niet om contact op te nemen met de dienst Bouwen, Milieu en Wonen.
Onze deskundige medewerkers staan klaar om je te helpen.