Omgevingsvergunning voor warmtepomp, airco of koelinstallaties

Let op: Tot en met 31 december 2024 blijft de algemene stedenbouwkundige verordening van kracht. Aanvragen die ingediend worden vanaf 1 januari 2025 moeten voldoen aan de nieuwe bouwcode van Kortrijk.

Technische installaties, zoals HVAC-systemen, komen tegenwoordig veel voor. Denk bijvoorbeeld aan machineruimtes voor liften, ventilatiesystemen, hernieuwbare energiesystemen zoals zonnepanelen en zonnecollectoren, en klimaatbeheersingssystemen zoals buitenunits van airco's en warmtepompen.

Neem vrijblijvend contact op met de dienst Bouwen, Milieu en Wonen voor meer informatie en uitleg op maat van jouw project.

 

Heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Het installeren van een huishoudelijke warmtepomp kan meestal zonder vergunning of melding. Toch zijn er enkele uitzonderingen en regels waarmee je rekening moet houden.

 

Wanneer heb ik wel een vergunning nodig?

Je hebt een vergunning nodig in de volgende gevallen:

  1. Drijfkracht van 5kW of meer
    De drijfkracht is het elektrisch vermogen van de warmtepomp, dat lager ligt dan het thermisch vermogen. Tel het vermogen van je warmtepomp op met andere airco-installaties in het pand. Als de totale drijfkracht 5kW of meer bedraagt, is een vergunning nodig.
     
  2. Verticale boringen
    Bij geothermische warmtepompen zijn verticale boringen nodig. Of je een vergunning nodig hebt, hangt af van de diepte van de boring en de bodemkenmerken op jouw locatie.

 

Regels binnen de bouwcode van Kortrijk

Bij het plaatsen van een warmtepomp gelden de volgende regels:

  • Niet zichtbaar vanaf het openbaar domein: Technische installaties mogen niet zichtbaar zijn vanaf de straat. Als dit niet mogelijk is, zorg dan voor een kwalitatieve afscherming.
     
  • Plaatsingsvoorkeuren (in volgorde van wenselijkheid):
    1. Binnen het gebouw.
    2. Op een plat dak, zolang de installatie niet hoger is dan 2,50 meter ten opzichte van de kroonlijst en binnen een hoek van 45° blijft ten opzichte van de gevels.
    3. Langs de zij- of achtergevels, op minstens 2 meter van de perceelsgrens.
       
  • Afstand tot ramen: Houd minimaal 2 meter afstand tot ramen van verblijfsruimtes.
     
  • Geluid: Het geluid van de installatie mag aan de perceelsgrens niet meer dan 35 dB(A) bedragen of mag het bestaande omgevingsgeluid niet overstijgen.

 

Meer informatie en tips

  • Omgevingsrichtlijnen: Bekijk de officiële richtlijnen over warmtepompen via Vlaanderen.be.
  • Premies: Je komt mogelijk in aanmerking voor een premie. Meer info vind je op Mijn VerbouwPremie.

 

Renovatieplannen?

Onze renovatiebegeleiders staan klaar om je te helpen met gratis advies over premies en technische vragen. 

Contacteer de renovatiebegeleiders

Wens je meer informatie of heb je een vraag?