We maken werk van het Kortrijk van morgen!
Kortrijk bouwt aan een aantrekkelijke leefomgeving met levendige buurten waar mensen graag wonen en altijd iets te beleven is. Om deze toekomstvisie voor Kortrijk te verwezenlijken, hebben we de bestaande stedenbouwkundige regels herzien.
Dit resulteerde in een vernieuwde bouwcode, waarin we aangepaste regels hebben opgenomen over onder andere nieuwe woonvormen, klimaatverandering, energie en andere belangrijke thema's.
De bouwcode is een belangrijk document voor iedereen die bouwplannen heeft in Kortrijk.
Nieuwe bouwcode vanaf 1 januari 2025
De nieuwe bouwcode vervangt vanaf 1 januari 2025 de algemene stedenbouwkundige verordening uit 2013.
Aanvragen die tot en met 31 december 2024 worden ingediend, moeten voldoen aan de algemene stedenbouwkundige verordening.
Vanaf 1 januari 2025 dienen aanvragen te voldoen aan de bouwcode van Kortrijk.
Belangrijke aanpassingen
De bouwcode bevat talrijke stedenbouwkundige voorschriften over verschillende ruimtelijke thema's.
Benieuwd naar de aanpassingen en nieuwigheden in de bouwcode?
Omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen
Voor bijna alle bouw- of verbouwprojecten is een omgevingsvergunning of melding nodig. Dit geldt niet alleen voor het bouwen van een woning, maar ook in andere situaties. Zoals het wijzigen van de voorgevel, het vellen van bomen, het installeren van een warmtepomp, het aanpassen van de voortuin of een zorgwoning inrichten.
Andere richtlijnen en verordeningen
Naast de Bouwcode werden twee afzonderlijke verordeningen opgesteld, die specifiek gericht zijn op de toepassing van financiële lasten en op het sociaal wonen.
Deze twee nieuwe verordeningen vormen een waardevolle aanvulling op de bouwcode. Met deze verordeningen kan de stad haar ambities, zoals die uit het woonplan, effectief nastreven. Daarnaast maken ze het mogelijk om stedenbouwkundige lasten doelgericht in te zetten om de gewenste ruimtelijke ontwikkeling te realiseren.
De parkeernormen voor auto's en fietsen blijven gelden voor woningen in de nieuwe Bouwcode. Voor functies die vaker moeten worden aangepast en een aanpak op maat nodig hebben, zijn de normen niet langer verplicht. In plaats daarvan worden ze gegeven als richtlijn in een aparte nota. Ook wordt er aandacht besteed aan de kwaliteit van de parkeerplaatsen voor auto's en fietsen.
Het beleidsplan handhaving werd opgesteld op een gestructureerde manier de regels en prioriteiten vast te leggen. Het biedt richtlijnen om lokaal op een juiste manier te handhaven, passend binnen het bredere beleid van Vlaanderen. Hierdoor kan het bestuur proactiever optreden en gerichte maatregelen nemen bij overtredingen. Zo kunnen we een leefbare omgeving bevorderen voor elke inwoner van Kortrijk.
Wens je meer informatie of heb je een vraag?