Let op: Tot en met 31 december 2024 blijft de algemene stedenbouwkundige verordening van kracht. Aanvragen die ingediend worden vanaf 1 januari 2025 moeten voldoen aan de nieuwe bouwcode van Kortrijk.
Wil je je voorgevel wijzigen? Bij veranderingen aan je voorgevel zoals schilderen, isoleren of het wijzigen van raamopeningen, heb je vaak een omgevingsvergunning nodig. Bij het toekennen van die vergunning, staat de uitstraling van de straat en stad voorop.
Neem contact op met de dienst Bouwen, Milieu en Wonen voor meer informatie en uitleg op maat van jouw project..
Waarom moet ik een vergunning aanvragen?
Je gevel wijzigen lijkt een privézaak, maar heeft ook invloed op het straatbeeld en de uitstraling van de stad. De gevels, metselwerk en andere elementen vormen het unieke karakter van onze stad.
Kortrijk waardeert het erfgoed en het aanzicht van de stad en streeft naar een leefbare omgeving. Een leefbare stad heeft een rustig en harmonieus straatbeeld met respect voor erfgoed. Op sommige plaatsen kan het schilderen of veranderen van de gevelbekleding het straatbeeld verstoren. Daarom bepaalt de stad op basis van objectieve criteria welke kleuren en materialen voor een voorgevel toegestaan zijn. Hierbij worden de omliggende woningen in de straat als referentie gebruikt.
Hoe wordt mijn aanvraag beoordeeld?
De stad bekijkt of je vraag past in het straatbeeld en het erfgoed respecteert. De beoordeling gebeurt aan de hand van de algemene stedenbouwkundige verordening (tot 31 december 2024) of de bouwcode, art. 22 en 23 (vanaf 1 januari 2025) en het beeldkwaliteitsplan.
Ook specifieke voorschriften zoals die van een verkaveling, BPA of RUP worden afgetoetst.
Wanneer heb ik een vergunning nodig?
Voor het schilderen of bekleden van je voorgevel heb je een omgevingsvergunning nodig. Of je nu je voorgevel voor het eerst schildert, de kleur verandert, of de gevel bepleistert, dit beïnvloedt het straatbeeld en het aanzicht van de stad. Binnen de Bouwcode zijn hierover regels opgenomen.
In sommige gevallen heb je ook de medewerking van een architect nodig, bijvoorbeeld als je raam- of deuropeningen wilt wijzigen.
Wil je de voorgevel isoleren, dan wordt gekeken of de nieuwe gevel de doorgang op het voetpad niet belemmert. Door de isolatie komt je gevel namelijk verder naar voren.
Wanneer heb ik geen vergunning nodig?
Als je je voorgevel wilt onderhouden of renoveren zonder het uiterlijk te veranderen, heb je geen omgevingsvergunning nodig. Dit geldt voor gevelreiniging, reparaties en herschilderen in dezelfde vergunde kleur.
Voor het schilderen en aanpassen van zij- of achtergevels heb je meestal geen vergunning nodig, tenzij het om een pand gaat dat op de inventarislijst staat.
Hoe vraag ik een vergunning aan?
Een aanvraag dien je in via de snelinvoer van het omgevingsloket Vlaanderen.
Zorg dat je deze gegevens bij de hand hebt:
-
Inplantingsplan (plan met de ligging van de woning en het perceel)
-
Minimum 3 foto’s die duidelijk de plaats van de werken in beeld brengen
-
Gevelplan van de huidige én nieuwe toestand van de gevel
-
Omschrijving van de werken (duidelijke aanduiding van kleur, materiaal, textuur, …)
-
Motivatienota waarom de nieuwe toestand past in het straatbeeld.
Heb je geen computer of lukt het niet om je aanvraag in te dienen? Onze medewerkers staan klaar om je te helpen.
Renovatieplannen?
Onze renovatiebegeleiders staan klaar om je te helpen met gratis advies over premies en andere vragen.