Kortrijk maakt een nieuw bestemmingsplan om de bouw van een nieuw voetbalstadion met aanvullend programma mogelijk te maken. Dat plan geeft de juiste bestemming aan de gronden waar het stadion komt.
Binnen het ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) ‘Stadion’ (tijdens de startfase nog genaamd ‘KVK-stadion’) worden verschillende locaties op het grondgebied Kortrijk afgewogen voor de vestiging van een nieuw voetbalstadion en aanvullend programma.
Om een stadion te kunnen bouwen, is er uiteraard een vergunning nodig. Om die vergunning te kunnen verkrijgen moet het terrein waar het stadion komt de juiste bestemming hebben. Dat doet de stad via een ruimtelijk uitvoeringsplan of kortweg ‘RUP’.
Na de startnota met inspraakperiode, volgt nu de scopingfase. De scopingfase is de tweede stap in de formele procedure van het bestemmingsplan. De scopingnota beschrijft het verloop van het verder onderzoek en bouwt verder op de adviezen en inspraakreacties op de startnota. Deze nota vindt u onderaan de pagina.
Waar het nieuwe stadion moet komen, is nog niet beslist. Die beslissing verwacht de stad in de loop van 2025.
In de scopingnota wordt beschreven welke locaties in beeld zijn voor de bouw van het stadion en hoe de effectrapportage verloopt.
Op basis van ruimtelijke criteria, beleidsmatige gewenste ontwikkelingen en haalbaarheidsoverwegingen is de conclusie van het planteam dat twee locaties weerhouden worden, met name Kop van Evolis en Xpo en omgeving. Het zijn in deze fase de mogelijke redelijke alternatieven. Andere locaties vallen definitief af.
De gronden op Evolis langs de Oudenaardsesteenweg en de Xpo-site en omgeving zijn dus de twee locaties waar volgens de stad het stadion kan komen.
Een nieuw stadion kan de start zijn voor de ontwikkeling of opwaardering van een stadsdeel. Het gaat om veel meer dan over voetbal en één match om de twee weken. In het stadion moet er plaats zijn voor ontmoeting en beleving voor alle Kortrijkzanen. Het kan ruimtes bevatten voor nieuwe kantoren en een crèche voor de buurt. Misschien zelfs voor een supermarkt, een hotel, een fitness of een klimzaal. Rondom het stadion kunnen nieuwe pleinen en groene ruimtes ontstaan.
Zoals elke nieuwe ontwikkeling, heeft ook een stadion effecten die we onder controle moeten houden. Hoe houden we de buurten en het stadion bereikbaar? Hoe beperken we de overlast? Wat met het geluid? In de scopingnota wordt beschreven hoe de milieu-effectrapportage zal verlopen. Het onderzoek zal gevoerd worden in volgende fase. Onafhankelijke experten brengen alle milieu-effecten in kaart voor de overgebleven locaties.
Volgende stappen
De volgende stap in de ruimtelijke uitvoeringsplan procedure is de opmaak van het voorontwerp, met bijhorende milieu-effectenrapportage. Nadat de resultaten van het milieu-effectenonderzoek bekend zijn kan de locatiekeuze voor het stadion gemaakt worden. Parallel wordt door de stad Kortrijk verder ontwerpend onderzoek uitgevoerd. Ook de toetsing naar financiële investeringsbereidheid wordt verder onderzocht. De bevindingen uit het milieueffectenonderzoek, het ontwerpend onderzoek en de financiële toetsing worden mee in overweging genomen bij verdere aanpak van het project.
De uiteindelijke locatie bepaalt de stad in de loop van 2025. De verdere timing is afhankelijk van de gekozen locatie.
Status
Scopingfase
Dit is de tweede stap in de formele procedure van het bestemmingsplan. De scopingnota beschrijft het verloop van het verder onderzoek en bouwt verder op de adviezen en inspraakreacties op de startnota. De adviesvraag werd georganiseerd binnen een termijn van 60 dagen, van 18 november 2021 tot 17 januari 2022.
In de scopingnota wordt beschreven welke locaties in beeld zijn voor de bouw van het stadion en hoe de effectrapportage verloopt.
Op basis van ruimtelijke criteria, beleidsmatige gewenste ontwikkelingen en haalbaarheidsoverwegingen is de conclusie van het planteam dat twee locaties weerhouden worden, met name Kop van Evolis en Xpo en omgeving. Het zijn in deze fase de mogelijke redelijke alternatieven. Andere locaties vallen definitief af.
De scopingnota en de bijgestelde procesnota werden door College van Burgemeester en Schepenen goedgekeurd op 25 maart 2024.
Documenten
De scopingnota en alle stukken die erbij horen staan hieronder.
- Scopingnota (inclusief adviezen en inspraakreacties)
- Bijlage 3: multicriteria-analyse plan MER
- Bijlage 3: multicriteria-analyse plan MER - stap 3
- Bijlage 4: scoping en aanzet MER-methodologie
- Procesnota versie scopingnota
- Collegebeslissing: goedkeuring scopingnota
Documenten uit vorige fase
Startnota
- De beslissing van het college. Dit is de officiële goedkeuring.
- De startnota. Deze nota bevat de belangrijkste inhoudelijke informatie.
- De procesnota. Hierin staat alle info over de procedure.
- De multicriteria-analyse. Daarin staat de uitgebreide uitleg over de keuze van de locaties.
- De voorgestelde aanpak voor de milieueffectrapportage.
- De plannenbundel: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.
- de opname van het infomoment
- de presentatie van KV Kortrijk
- de presentatie van de stad Kortrijk over de startnota
- Het verslag van het infomoment over de startnota.
Meer informatie
Voor meer info kan je terecht bij Marieke Detienne, ruimtelijk planner team Stadsvernieuwing en Omgevingsbeleid: ruimte@kortrijk.be of 056 27 83 00. Vermeld in het onderwerp van je e-mail altijd ‘RUP stadion’.